3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Ulusal keman yarışması 11 Ekim'de

Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından bu yıl üçüncüsü organize edilecek olan 'Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması' 11-15 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Yarışma 3 ayrı kategoride gerçekleştirilecek. Buna göre 1. kategori için adaylarda; en büyük 1 Ocak 1998, 2. kategori için en büyük 1 Ocak 1995 ve 3. kategori için de en büyük 1 Ocak 1990 doğumlu olma şartı aranacak.

Yarışmaya söz konusu yaş gruplarına uyan ve Türkiye'de herhangi bir konservatuvar, müzik fakültesi, müzik okulu veya eş değer bir kurumda eğitim gördüğünü belgeleyen yerli ve yabancı uyruklu öğrencilerle yurt dışında benzer eğitim kurumlarında öğrenciliklerini sürdüren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının katılabileceği bildirildi.

Onursal başkalığını Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın'ın üstlendiği yarışma jürisinin başkanlığını da Prof. Hazar Alapınar yapacak. Jüri üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor:

"Devlet Sanatçısı Prof. Suna Kan ve Ayla Erduran, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan Prof. Dr. Cihat Aşkın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan Prof. Çiğdem Yonat İyicil, Haliç Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan Prof. Saim Akçıl, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan Veniamin Varsavski, Prof. Koral Çağlan ve Doç. Yusuf Güler Aksöz."

'Gülden Turalı 3. Ulusal Kemal Yarışması'nda birinciye el yapımı bir keman verilecek. Bunun yanında yarışmanın birincisi aynı zamanda da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası'nda 2008-2009 sezonu boyunca solist olarak keman çalma fırsatını da elde edecek. Yarışmanın ikincisine ise bin YTL para ödülünün yanı sıra Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası ve Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ile bir sezon boyunca solist olarak çalma olanağına kavuşacak.

750 YTL para ödülü alacak olan üçüncü de yine 2008-2009 sezonu için Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası ve Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ile bir sezon boyunca solist olarak çalacak. Yarışmanın her üç kategorisinde de dördüncü ve beşinci olanlara da 'Mansiyon Ödülü' olarak CD seti verilecek.
Öte yandan yarışma kapsamında verilecek olan 'Türk Bestecisi Özel Ödülü' ile birlikte Türk eserini en iyi yorumlayan yarışmacıya 500 YTL para ödülü verileceği bildirildi.

GÜLDEN TURALI HAKKINDA

Ankara'da doğan Gülden Turalı, keman çalmaya 6 yaşında Nazım Ülgen ile başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümü'nde Lico Amar'ın sınıfından mezun oldu.

Aynı yıl Münih Yüksek Müzik Akademisi'nin yüksek devresine kabul edilerek önce Karl Freund sonrasında da Wilhelm Stross ile çalışıp akademiyi bitirdi. Daha sonra Rudof Hindemith ile 3 yıl yorum ve oda müziği çalışmalarında bulunan Gülden Turalı, 1961 yılında Türkiye'ye döndü. Bir süre İstanbul Şehir Orkestrası'nda çalıştıktan sonra İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'na başkemancı olarak atanan Turalı, bu görevini ölümüne kadar da sürdürdü.

Gerek solist olarak gerekse de kurduğu yaylı çalgılar dörtlüsüyle yurtiçi ve yurtdışında resital ve konserler veren Turalı, aynı zamanda da İstanbul Oda Orkestrası, Mimar Sinan Solistleri, Akbank Oda Orkestrası gibi oda orkestralarının başkemancılığını yaptı. 1974 yılından 1992 yılına kadar Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda keman öğretmenliği yaparak birçok kemancı yetiştiren Gülden Turalı, aynı zamanda da Türkiye'nin ilk kadın başkemancısı olarak da öne çıkıyor. Turalı, 20 Ocak 2002 yılında hayatını kaybetti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 14:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?