2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

'Ürdün pazarını kaybediyoruz'

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Suriye üzerinden Ürdün'e yapılan ihracatta, mal yüklü TIR'ların Suriye girişinde yaşadıkları sorunlara dikkati çekerek, yeni uygulamanın maliyetleri artırdığını, bununla birlikte Ürdün pazarının kaybedilmesinin de kaçınılmaz olduğunu savundu.

AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Mersin'de yaptığı açıklamada Bulgaristan'ın Türk TIR'larından aldığı geçiş ücretlerindeki fahiş zammın ardından, Suriye tarafından 2 Temmuz 2008 itibarı ile uygulamaya konulan ihracat yüklü TIR'ların yakıt deposundaki motorin miktarındaki kısıtlamayla birlikte, depo mühürleme işlemlerinin de kaldırılmasını değerlendirdi.

Söz konusu uygulamanın transit geçişlerde tek yönde 400 litre ve 1.34 dolar litre fiyatı üzerinden ödenen akaryakıt fiyat farkıyla birlikte maliyetinin 536 dolar olduğuna dikkati çeken Bülent Aymen, bu durumun doğal bir sonucu olarak, Suriye'den akaryakıt almak zorunda kalan TIR'ların, Ürdün'den litre başı maliyeti 0.34-0.38 dolar daha ucuz olan akaryakıt alma imkanını da kaybettiğini belirtti. Aymen, "Bu uygulama neticesinde TIR başına düşen fiyat artışı 300 dolar oldu. Ayrıca depo mühürleme işleminin sona ermesiyle birlikte ceza tehdidiyle gayri resmi tahsilatlar da gündeme geldi" dedi.

Suriye'de hayata geçirilen yeni uygulamayla maliyetlerin artış gösterdiğini kaydeden Aymen, Ürdün pazarının kaybedilmesinin de kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Özellikle "Türk Malı" imajı ve kalitesinin Ürdün'de çok iyi bilindiğini ifade eden Aymen, bu durumun da Türkiye'nin pazar şansını artırdığını, 2007 yılında Türkiye'nin Ürdün'e olan ihracatının, bir önceki yıla göre yüzde 21 artış göstererek, 389 milyon 300 bin dolara yükseldiğinin bilgisini verdi. Aymen, "Ürdün'e ihracat potansiyelinin arttığı bu dönemde ihracatçılarımız, Suriye'deki bu uygulama sonucunda taahhütlerini yerine getirmekte zorlanacak ve pazarlarını kaybedecekler" şeklinde konuştu.

Aymen, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz AKİB olarak, bu konuda elimizden geleni yaparak, sorunu yetkili mercilere aktardık. Bundan sonra temennimiz, kısa zamanda ilgililerin girişimlerde bulunmasının yanında depo mühürleme işleminin yeniden hayata geçirilerek, Suriye'ye girişlerde eski uygulamaya dönülmesidir."

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 13:30:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?