8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Üreme alanından kum alındığı iddiası!

Deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) yuvalama alanlarından Akdeniz sahillerindeki Mersin'in Anamur ilçesinde, belediyenin sahilden kum aldığı iddia edildi.

Anamur Çevre, Doğa ve Turizm Derneği (AÇED) Başkanı Oğuzhan Alıçlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anamur sahilinin Türkiye'nin en yoğun caretta caretta yuvalama alanlarından biri olduğunu ve koruma altında bulunduğunu söyledi.

Sahilin korunması için çalışmalar yaptıklarını bildiren Alıçlı, belediye ekiplerinin, 10 Aralık Pazartesi günü sahilin İskele mevkisinden kamyonlarla kum alırken tespit edildiğini öne sürdü.

Olayı fotoğrafladıklarını ifade eden Alıçlı, şöyle konuştu:

“Bu yıl yuvalama döneminde, Milli Parklar Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) yetkililerinin açıklamalarına göre, bu sahillerde 1040 yuva tespit edilmiş. Bu sayı, yuvalama açısından Anamur'u Türkiye'nin en yoğun sahili konumuna getirmiştir. Fakat Anamur Belediyesi, sanki böyle bir durum yokmuş gibi, sahilde geri dönüşü asla olamayacak tahribat yapmaktadır. Uyarılarımıza rağmen, tahribatlarını sürdüren belediye, aynı zamanda suç işlemektedir.”
Alıçlı, söz konusu bölgeden daha önce de bir kamu kurumunu kum alırken görüntülediklerini iddia etti.

BELEDİYE BAŞKANI ALP

Anamur Belediye Başkanı Suphi Alp, AA muhabirine, ilçede aşırı yağış nedeniyle olası su baskınlarının önüne geçmek için denize akan tahliye kanalını açtıklarını söyledi.

İskele Mahallesi muhtarının isteği ve gözetimi doğrultusunda çalışma yaptıkları bölgeden aldıkları 2-3 kamyon kumu, yine sahilde daha ileriye boşalttıklarını ifade eden Alp, “Şayet kumu oradan taşımasaydık tıkanma yaşanacak, mahalledeki evler su baskını ile karşı karşıya kalacaktı. Sahilden kum aldığımız iddiası doğru değil. Sadece vatandaşın sıkıntı yaşamaması için operasyon yaptık” dedi.

Alp, yaptıkları çalışmanın kumsala, dolayısıyla caretta carettaların yuvalama alanlarına zarar vermediğini ileri sürdü.

SAHİLİN ÖNEMİ

MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene, Anamur sahilinde yaklaşık 13 kilometrelik bölümdeki kumsalın, caretta carettalar için Türkiye'deki en uygun yumurtlama alanlarından biri olduğunu söyledi.

Geçen yıl Anamur'da 657 caretta caretta yuvası tespit ettiklerini; bu yuvalardan çıkan 30 bin yavru deniz kaplumbağasının denize canlı olarak ulaşmasının sağlandığını anımsatan Ergene, bu yıl ise bin yuvalama alanından 45 bin yavrunun denizle buluşmasının, yörenin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
Anamur'un, Türkiye'de bulunan üreme alanları içinde en yüksek yuvalama kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Ergene, “Anamur, üreme alanları içinde birinci sırayı alabilecek kapasitede kumsala sahip. Özellikle koruma önlemleri için yapılaşmanın önlenmesi, kum alımının durdurulması, ışıkların engellenmesi ve sahili kullanan kişilerin bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 11:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?