5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Üretici yer kirazıyla tanışıyor

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) ve Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Yer Kirazı Tanıtım Toplantısı', Anamur'da yapıldı.
 

Mersin'in Silifke ilçesinde 2 dönümlük arazide üretimi başlatılan yer kirazı meyvesinin tanıtım toplantısı Anamur Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantılarıyla yer kirazı meyvesinin dikiminin artacağını belirten Mersin İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi Ziraat Mühendisi Kubilay Derin, Silifke'deki Kapızlı bölgesinde 2 dönümlük örtü altında bu ürünün ilk dikimlerini gerçekleştirerek geliştirmeye çalıştıklarına dikkat çekti.

Tanıtım toplantıları ile çiftçilerin bu ürüne yönelmesini hedeflediklerini kaydeden Derin, "Yer kirazı, çiftçilere küçük arazi alanlarında bol kazanç sağlayacak ve üretim girdileri çok az olan bir üründür. Çiftçilerimize bu ürünü tarlalarında denemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

AKİB Raportör Yardımcısı Sami Süygün ise, ürünün, Kolombiya menşeli bir ürün olduğunu ifade ederek, "Latince adı 'Physalıs' olan yer kirazı meyvesi, Kolombiya ve çevresinde üretilmeye başlamıştır. Biz de, AKİB olarak bu ürünün bölgede tanıtılması için Adana, Mersin ve Silifke'de tanıtım toplantıları gerçekleştirdik" diye konuştu.

Dünyanın küresel ısınmanın etkisi altına girmesinin, yörede egzotik meyvelerin üretim koşullarını kolaylaştırdığını kaydeden Süygün, "Yapılan bir dizi araştırmalar sonucunda üretimi hem kolay hem de bol kazançlı bir ürün olan yer kirazı meyvesi üzerinde yoğunlaştık. Çünkü, çiftçilerimiz açısından birçok artıları olan bir meyve. Meyvenin dışında bulunan doğal muhafaza yaprakları, ürünü kesimden 20 gün sonrasına kadar koruyabiliyor. Bu da çiftçiler için çok önemli bir nokta. Bunun dışında katma değeri çok yüksek ve tarım girdileri çok fazla olmayan bir ürün. Fazla zirai ilaç kullanmadığımız için de ilaç kalıntısı olmayan bir ürün. Sağlık açısından da besleyici değerleri çok yüksektir. Bütün bu avantajlar, bu ürünün bölgede üretiminin arttırılmasına bir sebeptir" dedi.

Yer kirazında geri kazanımın 100 gün sonra başladığını ve çiftçilerin 3-4 ay gibi bir zaman zarfında ürün alabildiğini belirten Süygün, "Üstelik küçük arazi parçalarında kolayca yetiştirilerek pahalıya satılan bu ürün, çiftçilerimize bol kazanç sağlıyor. Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin bu ürün için en önemli yaptığı katkı, ürünün tanıtımıdır. Tanıtım çalışmaları yanında çiftçilerimize bu ürünün fide temini konusunda yardım ediyoruz ve üretilen ürünleri takip ederek alıcıların üreticiye yönlendirilmesi konusunda köprü görevi görüyoruz" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 15:43:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?