30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Üreticiler 'çözüm' bekliyor

ÜRETİCİLER 'ÇÖZÜM' BEKLİYOR

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yakın bir gelecekte Türkiye'yi farklı kılacak tek yönün tarım olduğunu vurgulayarak, bu noktada da Türkiye'nin yaygın üretim alanı, geniş ürün yelpazesi ve yılın her dönemine yayılan üretimiyle adeta dünyanın mutfağı olacağını savundu.

Gökçel, bu nedenle de tarım alanındaki sorunların bugünden çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Mersin Ziraat Odası'nın, '26. Olağan Genel Kurul Toplantısı' tamamlandı. Ziraat Odası Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen ve mevcut başkan Cengiz Gökçel'in hazırlamış olduğu tek listeyle gidilen kongreye yoğun ilgi gösterildi. İl Tarım Müdürü Mehmet Kara, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Işık da katılımcılar arasında yer aldı. Burada konuşan Gökçel, Mersin'in jeopolitik konumu, tarımsal altyapısı, modern limanı, serbest bölgesi, büyük sanayi ve ticari kuruluşlarıyla çok yönlü bir yaşama alanı olduğunu anlattı.

"MERSİN'İN YÜZDE 26'SINDA TARIM YAPILIYOR"

Mersin'in, Avrupa ile Ortadoğu arasında stratejik bir konumda yer almasının yanında geniş hinterlandı, uygun ekolojik koşullarıyla da tarımsal üretim ve tarımsal sanayide Türkiye'nin önde gelen merkezleri arasında yer aldığına dikkat çeken Gökçel, bugün gelinen noktada kentin toplam yüz ölçümünün yüzde 26'sını oluşturan 406 bin hektarlık alanda 3.6 milyon tonluk tarımsal üretim yapıldığı bilgisini verdi. Mersin'deki üretimin, aynı zamanda da Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 4'ünü oluşturduğunu ifade eden Gökçel, kentte yetiştirilen yüksek kalitedeki tarımsal ürünlerin, iç ve dış piyasada tüketilirken, tarıma dayalı sanayide de hammadde olarak kullanıldığını belirtti.

"SORUNLAR NEDENİYLE ÇİFTÇİ ÜRETEMEZ HALE GELDİ"

Mersin'in, üretimde olduğu gibi ekonomide de Türkiye'ye önemli katkılar sunduğunun altını çizen Cengiz Gökçel, tüm bunların yanında tarım alanında ciddi sorun ve sıkıntılar da yaşandığını söyledi. Değişen iklim şartları ve doğal kaynakların azalmasının yanında uygulanan yanlış tarım politikaları ve iktisadi sorunların üreticiyi adeta üretemez hale getirdiğini savundu. Gökçel, "Sorun ve sıkıntılarımızın çözümünde asıl görev, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 'temsil' yetkisi verdiğimiz milletvekillerinindir. Ancak ne yazık ki, bu konuda milletvekillerimizden gereken desteği alamadık" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ GELECEKTE FARKLI KILACAK TEK YÖN TARIMDIR"

2011 yılı Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerle ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Gökçel, yönünü şimdiden Ankara'ya çeviren adaylara da çağrıda bulunarak, yakın gelecekte Türkiye'yi farklı kılacak yönün tarım olduğunu vurguladı. Yaygın üretim alanı, geniş ürün yelpazesi ve yılın her dönemine yayılan üretimiyle Türkiye'nin, adeta dünyanın mutfağı olacağını savunan Gökçel, "Bu nedenle sorunlarımızın bugünden çözülmesi gerekir. Üreticimiz, tarımsal üretimimiz, tarıma dayalı sanayimiz ve ekonomimiz ancak bu şekilde yeniden kalkınacaktır" diye konuştu.

Çiftçilerin de insana ve çevreye duyarlı, ekonomik anlamda kazanç sağlayacak ürünlerin üretilmesini isteyen Gökçel, bu konuda her türlü desteği üreticilere vermeye de hazır olduklarını dile getirdi. Öte yandan, konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Tek listeyle gidilen seçimlerde mevcut başkan Cengiz Gökçel, oy kullanan delegelerin tamamının desteğini alarak, yeniden oda başkanlığına getirilerek güven tazeledi.

ÜRETİCİLER 'ÇÖZÜM' BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2011 Cumartesi 12:01:04
Güncelleme :12 Şubat 2011 Cumartesi 18:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?