4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Üreticiler eylem yaptı

ÜRETİCİLER DOMATESİ BİBERİ YOLA DÖKTÜ

Mersin'de üreticiler, yaptıkları eylemde biber ve domatesleri yola döküp ayaklarıyla çiğnedi. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için üretimde kullanılan tarımsal girdilerin üzerindeki vergi yükünün kaldırılması gerektiğini belirtti.

Merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Hal Mahallesi'nde bulunan Toptantıcılar Kompleksi girişinde toplanan çiftçiler, 'Wc 1 Lira, 1 Kilogram Biber 30 Kuruş', 'Çiftçileri Duy Artık Hükümet' yazılı dövizlerle 'Çiftçiyiz haklıyız kazanacağız' sloganları eşliği içinde Hal Kompleksi içinde yürüyüş yaptı.

Hal esnafının da alkışlarıyla destek verdiği üreticiler, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında Mersin Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği önüne geldi. Burada çiftçiler sırasıyla kürsüye çıkıp sorun ve sıkıntılarını dile getirirken, eylemcilerden biri üzerindeki gömleği çıkartıp ateşe verdi. Başka bir gösterici de ayakkabılarını çıkartıp yakarak diğer eylemciye destek verdi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel yaptığı açıklamada, çiftçinin yılın 12 ayında çok zor şartlar altında üretim yaptığına dikkat çekerek, bugünkü mevcut duruma bakıldığında ise ürün satış fiyatlarının toplam maliyetin altında kaldığını kaydetti. Biber, domates, salatalık, kabak, turunçgil gibi yaş sebze-meyve üreticilerinin her yıl süregelen sıkıntıların altında boğulduğunu kaydeden Gökçel, Türk çiftçisinin dünyayla rekabet edebilmesi için şartların iyileştirilmesi, tarımsal girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Gökçel, her ne kadar kamuoyunda tarıma büyük bir destek verildiği yönünde bir düşünce hakim olsa da gerçeğin hiçte görüldüğü gibi olmadığını söyledi.

Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için üretimde kullanılan tarımsal girdilerin üzerindeki vergi yükünün kaldırılması, 'üretici üretime destek modeli' ile desteklenmesi gerektiğini belirten Gökçel, sektörde yaşanan bir diğer sıkıntının hasat edilen ürünle tüketici fiyatları arasındaki artış olduğuna dikkat çekti. Gökçel, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının kapatılabilmesi, üreticilerin pazarlamada sıkıntı yaşamadan emeğinin karşılığını almaları, tüketicilerin de bu ürünleri uygun fiyatla tüketmesinin sağlanması noktasında üretici ve tüketicilerin örgütlenmesi, üreticiden tüketiciye kadar olan tüm pazarlama zincirinde yer alan tarafların gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurguladı.

Mersin Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Refik Canatan ise, sebze ve meyve fiyatlarının neye göre yüksek olduğunun açıkça ortaya konulması gerektiğini vurgulayarak, fiyatların maliyet unsuruna bakılmaksızın piyasa şartları ve arz talebine göre oluşan ürün fiyatlarının her zaman istismar konusu edildiğini, bugün yaşananların ise söz konusu durumun bir örneği olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından çiftçiler Hal Kompleksi önünde araçlarındaki domates ve biberleri yola döküp, ayaklarıyla ezdi. Hükümete de çağrıda bulunan üreticiler, sorun ve sıkıntılarının bir an önce çözülmesini istedi.

ÜRETİCİLER DOMATESİ BİBERİ YOLA DÖKTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2010 Cuma 16:58:02
Güncelleme :14 Mayıs 2010 Cuma 17:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?