2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Üreticiler ihracatlık meyveye yöneldi

Mersin’in Erdemli ilçesinde üreticiler bodur elma ve ihracatlık erik yetiştirmek için bahçe tesisi çalışmalarına başladı.

Üreticilerin yıllardır yetiştirdikleri şeftali ve domatesten zarar ettiklerini belirten Çamlı Köyü Muhtarı İlyas Erdem, “Köyümüzde tarım ürünlerinde çeşit arayışına gidiliyor. Bunların en başında tamamen ihracata yönelik ürünler geliyor. Yapısı itibariyle sert, yatak ömrü uzun olan erik ürünleri dikimlerine başladık. Ziraat Bankası’ndan kredi çekmek suretiyle oluşturduğumuz projeli bahçelerde ihracatlık erik üretimine geçiyoruz. İlk etapta kendi bahçemde oluşturduğum 10 dönümlük bahçe tesisinde 400 adet anjelica cinsi ihracatlık erik dikimi yaptım. Köy halkını da bu tür erik cinslerinin dikimi konusunda yol gösteriyorum” dedi.

Yıllardır domates ve şeftali yetiştirdiklerini, bazı yıllar yüksek fiyattan satılan bu ürünlerin çoğu zaman düşük fiyat nedeniyle zarar etmelerin eneden olduğunu belirten Erdem, "Artık bilinçli tarımın ne demek olduğunu biliyoruz ve kaliteli ürün üretme iddiasıyla tarım yapıyoruz. Ama ürettiğimiz kaliteli ürünler köyümüze gelen alıcılar tarafından ucuza alınıp pahalıya satılmakta. Burada da üretici değil alıcılar para kazanmakta. Bu durum üreticilerimizi oldukça üzüyor. Bu yıl yaşanan ihracat sıkıntılarından dolayı ürettiğimiz domates ve şeftalileri düşük fiyata sattık. Şeftalide zarar eden köylülerin ümitleri domateste de suya düştü. Bütün bir yıl birikimleri ile ve bankalardan çektikleri kredilerle bahçelerine masraf eden köylü vatandaşlar bırakın yetiştirilen ürünlerden geçimini sağlamayı, bir yıl boyunca harcayacakları parayı alamadılar. Yıllardır yaşadığımız bu sıkıntıları aşmak için köyde değişik tarım ürünleri yetiştirmeye yöneldik" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 12:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?