30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Üreticilerden biberli eylem

MERSİN'DE ÜRETİCİLER EYLEM YAPTI

Mersin'de ürünlerinin para etmemesinden yakınan çiftçiler, toptancı halinde eylem yaparak getirdikleri biberleri yola döktü.

Mersinli çiftçiler, '14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü' nedeniyle Mersin Toptancı Hali'nde eylem yaptı. Getirdikleri biberleri hal girişine döken çiftçiler, açtıkları pankartlar ve sloganlar eşliğinde yürüyerek Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (MERSEMKOM) önüne geldi. Bu arada bir midibüs şoförü ile çiftçiler arasında 'yol verme' meselesinden çıkan gerginlik arbedeye neden oldu. Arbedede minibüsün camı kırıldı.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yaptığı açıklamada, '14 Mayıs Dünya Çiftçiler' günü dolayısıyla düzenlenen çeşitli etkinliklerde sektörün öneminin vurgulandığını söyledi. Buna karşın kendilerini muhatap alan bir yapının olmadığını savunan Gökçel, "Bizler üretimimizi sürdüremezsek, üretimden uzaklaşırsak, ette olduğu gibi zaman zaman Mısır'da olduğu gibi yurt dışından gıdalar getirmek zorunda kalırız. Bu da bizim hiçbir zaman arzu etmediğimiz durum. Ülkemiz gerek toprak bakımından gerek iklim

bakımından gerekse su kaynakları bakımından dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri. Ama bu kadar olumlu şartlar ve güzelliklere rağmen, bu işle uğraşan çiftçilerimizin ne sıkıntısı ne de derdi bitiyor" dedi.

Tarıma verilen desteğin her yıl artarak devam ettiği yönünde söylemler olduğunu hatırlatan Gökçel, verilen desteklerin ekonomik ve değer olarak artıyor olabileceğini belirterek, "O zaman bu çiftçilerin feryadı ne? Ya verdiğiniz destekler isabetli politikalarla belirlenmiş destekler değil ya da rakamlar yalan yanlış. Madem destek veriliyor niye biz böyle alanlara çıkalım, ağlayalım? Biz mutlu olmak, coşmak istiyoruz. Mersin ürettiği ürünler bakımından girdi maliyetlerinin yoğun olduğu bir kent. Özellikle

serada üretilen sebzenin maliyeti, bir dönümde yıllık 7 bin 500 lira. Bu alanda 10-20 lira gibi bir desteği destek olarak görmüyoruz. Bu yıl özellikle içinde bulunduğumuz durumdan kurtulmak için özellikle biber ürünleri ihracatına mutlaka ihracat destek primi verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Gökçel, ayrıca bu yıla özgü örtü altı üreticilerin çeşitli bankalara olan borçlarının yeniden gözden geçirilerek ertelenmesini de talep eti.

Konuşmaların ardından grup sloganlar atarak dağıldı.

MERSİN'DE ÜRETİCİLER EYLEM YAPTI
MERSİN'DE ÜRETİCİLER EYLEM YAPTI
MERSİN'DE ÜRETİCİLER EYLEM YAPTI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2011 Cumartesi 16:10:03
Güncelleme :14 Mayıs 2011 Cumartesi 18:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?