4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Üreticilere domates güvesi uyarısı

ÜRETİCİLERE DOMATES GÜVESİ UYARISI

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, son yıllarda domates üretimini tehdit eden ‘Tuta Domates Güvesi’ne karşı üreticileri uyardı.

Dölek, yaptığı açıklamada, Erdemli Ziraat Odası'nda görevli ziraat mühendislerinin köy köy, mahalle mahalle gezerek zararlının üreticilere anlatıldığını söyledi.

Domates bitkisindeki tuta zararlısının henüz ilçeye gelmediğini belirten Dölek, “Tuta için erken tedbir alınmalı. Bilindiği gibi üreticilerimiz hem güzlük hem de yazlık domatesten kazanç elde edemediler. Eğer tuta Erdemli bölgesine de gelirse bu üreticilerimizin bittiği anlamına gelir” dedi.

Domates üretimini tehdit eden Tuta Absoluta böceğinin Güney Amerika menşeli bir zararlı olduğunu ifade eden Dölek, zararlının ilk olarak 1964'de Arjantin'de görüldüğünü, yıllar içinde sırayla İspanya, İtalya, Cezayir, Tunus, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Yunanistan'da görülmeye başladığını kaydetti.

İzmir, Çanakkale, Muğla, Bodrum ve Antalya'da görülmüş olan tutanın domateslere çok büyük zararlar verdiğinin altını çizen Dölek, "Zararlı genellikle taze sürgün uçlarını çiçek ve yeni meyveleri tercih eder. Tutanın en dikkat çeken özelliği ise domatese her döneminde zarar vermesidir. Zararlı domates meyvesi içinde galeriler açar buda ileriki zamanda meyvede çürük oluşumuna sebep olur. Bu ise büyük bir ekonomik kayıp demektir” diye konuştu.

Adnan Dölek, bölgede özellikle yayla domates yetiştiriciliğinde bu sorunlarla karşılaşılmaması için çiftçilerin bilinçli olmaları gerektiğini belirterek, zararlıyı anlatan afişlerin köylere asılarak üreticilerin uyarıldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 10:06:02
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 10:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?