8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Üreticilere organik tarım anlatılıyor

Mersin'in Erdemli ilçesinde üreticiler, Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) tarafından organik tarım konusunda bilgilendiriliyor.

Bilinçli üretim için üreticilerin sürekli olarak bilgilendirilmesi gerektiğini belirten ERTUB Başkanı Himmet Ali Önder, narenciye üretimi yapılan belde ve köylerde teravih namazı sonrasında üreticileri uzman ekiplerce bilgilendirdiklerini söyledi. Önder, uzmanlar tarafından üreticilere toprak ve yaprak analizi hakkında bilgiler verildiğini ifade ederek, "Eylül ve ekim ayında turunçgilde toprak ve yaprak analizlerinin yapımına başlanması dolayısıyla öncelikle üreticilerimizi bu yönde bilgilendiriyoruz. Bilinçli üretici ile daha iyi bir üretim faaliyeti gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.

Üreticilere toprak ve yaprak tahlili konusunda bilgiler veren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Şefi Rasim Arslan da, "Üreticilerin toprak ve yaprak tahlili yaptırmaktaki amacı; doğru, ürüne uygun gübreleme yaparak, verim ve kaliteyi artırmak, nitelikli ve sağlıklı tarımsal ürünler elde etmektir" diye konuştu.
Bilinçsiz gübre kullanımının bitkinin gelişimini etkilediğini ve üründe kaliteyi düşürdüğünü ifade eden Arslan, "Üretimi gerçekleştireceğimiz toprağı tanımadan üretim faaliyetine başlayamayız. Öncelikle toprağımızı analiz ettirerek tanımamız gerekmektedir. Analizi gerçekleştirilecek toprağı ise, bahçemizi iyi temsil eden noktalardan seçmeliyiz" diye konuştu.

Arslan, toprak yüzeyi ile 30 santimetre derinlikten örnek alınabileceğini vurgulayarak, doğru noktadan alınmamış örneğin çok iyi analiz edilmiş olsa bile amacına ulaşmayacağını, analizin bahçede hangi gübrenin ne zaman ve ne kadar kullanılacağı bilgilerini de verdiğini kaydetti. Bitkilerde bilinçsiz kimyasal maddelerin kullanılmasının çevre kirliliğine yol açtığını belirten Dr. Mustafa Avtepe de, organik tarımın sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirmek için üreticiler tarafından tercih edilmeyle başlandığına işaret etti.Organik tarımın geleceğe yatırım olduğunun altını çizen Avtepe, "Avrupa Birliği ülkeleri artık organik tarımla üretilmiş sağlıklı ürünleri tercih ediyor. Biz de organik tarıma geçerek bu pazardaki yerimizi almalıyız" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 11:03:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?