5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Üreticilerin 2-b endişesi

ÜRETİCİLERİN 2-B ENDİŞESİ

Antalya'dan sonra en çok 2-B arazisine sahip olan Mersin'de, 2-B arazisi üzerinde üretim yapan çiftçiler, arazilerin ellerinden alınacağı endişesi taşıyorlar.

Mersin'in Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman özelliğini yitirmiş alanların yıllardır bir şekilde vatandaşlar tarafından kullanıldığını belirterek, "Ekonomiye hiçbir katkısı bulunmayan atıl durumdaki arazi vatandaşlar tarafından imar edilerek, üzerinde tarım yapılıyor. Bölgede bu vasıftaki araziler en az 20 ile 50 yıldır vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla da üretimle birlikte milli ekonomiye bir katkı sağlanıyor" dedi.

İlçede üzerinde tarım yapılan 2 bin 677 hektar 2-B arazisi bulunduğunu ifade eden Tun, "Bunun da 2 bin 250 hektarında limon ağırlıklı olmak üzere narenciye yetiştiriciliği yapılıyor. Narenciye yetiştirilemeyen yerlerde ise sebze üretimi gerçekleştiriliyor. 2-B arazisi üzerinde yetiştirilen 80 bin ton limonun milli ekonomiye katkısı yaklaşık olarak 4 milyon TL gibi bir rakama ulaşıyor" diye konuştu.

Vatandaşların arazilerin kendilerine ait olmaması sebebiyle ellerinden alınacağı korkusuyla büyük tedirginlik yaşadıklarını anlatan Tun, "Atıl vaziyetteki bu arazileri imar eden vatandaşlar buraları 1. sınıf tarım arazisi haline getirmişler. Şimdi ise bu arazilerden atılma korkusu içindeler. Eğer üretim yapan vatandaşlar bu araziler üzerinden çıkarılırsa hem ekonomik anlamda, hem de sosyal anlamda büyük mağduriyet yaşanır" dedi.

Vatandaşların 2-B arazilerini kendi öz kaynakları ile 1. sınıf tarım arazisine dönüştürdüklerini hatırlatan Tun, "Bu arazilerde üretim yapanlar herhangi bir desteklemeden veya banka kredilerinden faydalanamıyor. Dolayısıyla vatandaş bu arazileri tamamen kendi öz kaynakları ve emekleri karşılığında elde ettikleri gelirle geçimlerini temin ediyor. Burada vatandaşların isteği mülkiyet konusundaki belirsizliğin ortadan kaldırılmasıdır. Yeni çıkan yasa ile birlikte konu hukuki zemine oturacak. İlgili kurumlarca çalışmalar başladı. Ancak vatandaş bu konuda halen endişeli" şeklinde konuştu.

170 hektar 2-B arazisinde limon ve sebze üretimi yapılan Çiftepınar köyü halkı da, üretim yaptıkları arazilerin ellerinden alınması korkusu yaşıyor.

2-B arazisi üzerinde limon üretimi yapan köylülerden Nebi Yıldırım, araziden çıkarılmaları durumunda mağduriyet yaşayacaklarını belirterek, "Bu arazi dedemden babama, ondan da bana kaldı. Bütün güvencemiz bu. Burası toprağı az, taşlıklı ve bozuk bir arazi iken, kendi imkanlarımızla burayı büyük emeklerle bugünkü durumuna getirdik. Biz de artık desteklerle bütün imkanlardan faydalanmak istiyoruz" dedi.

2-B arazisi üzerinde üretim yapan Mehmet Başkurt ise uzun yıllardır kullandıkları bu arazilerin kendilerine uygun bir bedel karşılığında verilmesinin mağduriyeti çözeceğini belirtti. Başkurt, "30 yıldır 2-B arazisi üzerinde üretim yapıyoruz. Bizim bütün geçimimiz bu. Arazinin bedeli önceki hali gözetilerek belirlensin. Artık içinde üretim yaptığımız bu araziler, uygun bir bedel karşılığında bize verilsin. Mağduriyetler de köylümüzün korkusu da bir an önce bitsin" şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİN 2-B ENDİŞESİ
ÜRETİCİLERİN 2-B ENDİŞESİ
ÜRETİCİLERİN 2-B ENDİŞESİ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 12:19:05
Güncelleme :9 Ekim 2009 Cuma 13:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?