5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Üreticinin yüzü çilekle güldü

Mersin'in Silifke ilçesinde 2008-2009 sezonunda 16 bin dekar alanda ekimli yapılan çilekten 65 bin ton ürün elde edildi. Hasat edilen çileğin 15 bin tonu başta Rusya olmak üzere, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan ve Litvanya'ya ihraç edilirken yaklaşık 50 bin ton çilekte iç piyasada tüketildi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, ilçede her dönem çilek ihraç rakamlarının arttığını belirterek, "Geçtiğimiz sezon 9 bin ton olan çilek ihraç rakamlarımızı bu yıl 15 bin tona çıkardık. Bu da Türkiye'den ihraç edilen çileğin üçte ikisini karşılıyoruz anlamına geliyor" dedi.

İhracatta ve iç piyasada çilek fiyatlarının yüksek seyrettiğinin altını çizen Gün, çileğin iç piyasada 1 ve 1 Lira 10 kuruştan alıcı bulurken, 1 lira 50 kuruştan ihraç edildiğini belirtti.

2009-2010 Çilek üretim sezonunun çilek fide ekimlerinin başladığını belirten Gün, şunları söyledi:

"Önümüzdeki sezon için 16 bin dekar çilek üretimi yapılması bekleniyor. Bunun 6 bin dekarını geçen yıl ekilen ve ikinci yıla bırakılan çilekler oluştururken, 10 bin dekar alana yeni çilek fideleri dikilecek. Yapılan fide dikimlerinden Kasım ayı sonu itibari ile ürün elde edilecek ve çilek üretimi Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Çilek ekimi, hasat döneminin uzun ve kalitesinin yüksek olmasından dolayı bölgede giderek çoğalmaktadır. Bölgemizde daha önce deneme ekilişi yapılan festival ve rubigem cinsi çilekler adaptasyon dönemini tamamladı ve bölgemizin bilinen çeşidi haline geldi. Yeni üretim sezonunda da üretici birliği ile yeni çeşitlerin denmesine devam edeceğiz".

Çilek tarlalarında günlük yaklaşık 2 bin 500 işçi çalıştığını belirten Gün, "Silifke'den yaklaşık bin civarında aile çilek tarlalarında çalışırken, Kahramanmaraş ve Gaziantep'ten gelen 1500 işçi de çilek tarlalarında çalışarak aile bütçesine katkı sağladı" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 11:43:30
Güncelleme :28 Temmuz 2009 Salı 11:58:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?