4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Üreticiye keçi desteği

ÜRETİCİYE KEÇİ DESTEĞİ

Mersin'de, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile Toroslar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, 17 çiftçi ailesine 119 adet Saanen kiçisi ile 17 adet teke desteğinde bulunuldu.

Toroslar İlçe Tarım Müdürlüğü personellerinden Veteriner Hekim Muhammed Kızılboğa ve Ziraat Mühendisi Onur Karadeniz Çopur'un hazırladığı proje kapsamında, Tekirdağ Malkara'dan getirtilen hayvanlar, merkez Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesindeki üreticilere törenle teslim edildi.

Törende konuşan Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, bu tür projelere önem verdiklerini vurgulayarak, "Çiftçilerimiz yeter ki üretsin, biz her zaman yanlarında olacağız" dedi. Toroslar İlçe Tarım Müdürü Veysel Kahraman ise, bölgemizde tükenmeye yüz tutmuş kıl keçiciliğine alternatif olarak getirilen Saanen keçilerinin, süt verimi ve süt kalitesi olarak üstün bir ırk olduğunu söyledi. Kahraman, aynı zamanda bu hayvanların ahır besiciliğine de uygun ve ormanlara zarar vermediğini belirtti. Arslanköy Belediye Başkanı Arif Abalı da projenin beldedeki yeni keçi ırkının gelişimi için önemli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından, 119 adet Saanen keçisi ile 17 adet teke, beldedeki 17 çiftçi ailesine teslim edildi.

SAANEN KEÇİSİ

Saanen keçisi, İsviçre'de elde edilmiş ve dünya'da birçok ülkede, yerli keçileri süt verimi ve döl verimi bakımından geliştirmek amacıyla hızla yayılmış değerli bir ırktır. Saanen ırkı, kirli beyaz ve krem renginde, kısa tüylü ve boynuzsuzdur. Derisi ince, elastiki ve pembe renklidir. Kılları kısa, parlak ve sıktır. Tekelerde sakal gelişmiştir. Dişilerde genel olarak gerdanda tek veya çift küpe bulunur. Dişilerde baş zarif, gözler büyük ve parlak, kulak ince ve hafif sarkık veya diktir. Vücut yapısı derin uzun ve arkaya doğru geniş olup, boyun ince ve uzundur. Meme süt yönüne uygun olarak iyi gelişmiş olup, karın altına ve arka bacaklara doğru yayılmıştır.

ÜRETİCİYE KEÇİ DESTEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2010 Perşembe 13:38:00
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 13:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?