3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Uzman psikologdan uyarılar

Uzman Psikolog Mahmut Kızılbağ, heyecansal gerginliklerin insan hayatının tümünü etkileyebileceğini söyledi. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen, '9. Uluslararası Mersin Müzik Festivali' kapsamında, Kongre ve Sergi Sarayı'nda 'Stresin Günlük Hayattaki Yeri ve Stresle Başa Çıkmanın Teknikleri' adı altında düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Uzman Psikolog Mahmut Kızılbağ, stresin insan vücudundaki savunma sistemini çökertebileceğini vurguladı. 
;
Kızılbağ, heyecansal gerginliklerin insan hayatının tümünü etkileyebileceğini, bunun da en az seviyeye indirgenmesinin de insan sağlığı ve uzun yaşam açısından da oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Yapılan araştırmaların da stresin pek çok hastalığın başlamasına ve hatta artışına neden olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Kızılbağ, bunun yanında da iç sıkıntısından vücudun bağışıklık sisteminin bozulmasına kadar geniş bir yelpazede stresin insan sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı. Kızılbağ, "İçinizdeki gelen sıkıntıyı atamadıkça gerginlikten de kurtulamazsınız ve gerginlik arttıkça sıkıntınız yoğunlaşır. Zihinsel düzenlemelerle, yeni şartlandırmalarla stresi yenmek artık daha kolay. Kendi gücünüzü kullanarak, gerginlik giderici; vücudu ve zihni gevşetme egzersizlerini öğrenerek stresle baş edebilirsiniz" dedi. Stres konusu ele alınırken; yıkıcı ve yapıcı stresin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Mahmut Kızılboğa, "Stres doğurucular zaten hepimizin yaşantısında bir şekilde var ve hepimiz mutlaka bunlarla karşılaşmışızdır. Peki nedir bunlar? Kişilik yapısı, düşünce tarzı, ekonomik ve aile içi sorunlar, ülke sorunları, global sorunları ve bugünlerde çok moda olan; belirsizlik ortamları stres doğrucular olarak gösterilebilir. Kişinin yaptığı işin sıkıcı olması ya da işsizlik, gelir kaybı da stres kaynağı olabilir" diye konuştu. 

Stresin insan vücudunda savunma sistemini çökerttiğini ve insanların ne yaptığını bilemez hale geldiğini kaydeden Kızılboğa, stres anında vücudun belirli bölgelerinin yeterli oksijen alamadığını ve bu durumun da vücutta denge ve davranış bozukluklarına yol açtığını ifade etti.
 
İnsanın strese karşı mücadelede ya savaşması ya da kaçması gibi iki önemli seçeneğinin olduğunu sözlerine ekleyen Mahmut Kızılboğa, bu seçeneklerden savaşmanın tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 17:46:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?