3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Uzmanlardan cep telefonu uyarısı!

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, cep telefonunu aralıksız kullananlarda vücut ısısının artması nedeni ile işitme kaybı, görme bozukluğu ve kanser riskinin artabileceğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye genelinde İlköğretim Okulları arasında "En Çevreci Okul" projesi kapsamında düzenlediği etkinlikler sürüyor. Çeşitli çevrecilik faaliyetleri kapsamında Erdemli Sultan Akın İlköğretim Okulu'nun düzenlediği "Cep Telefonları, Elektrik, Elektronik Cihazlardan Kaynaklanan Elektromanyetik Kirlilik ve Erdemlinin Çevre Sorunları" konulu konferansta konuşan Kumbur, cep telefonunu uzun süreli kullananlarda başta işitme kaybı, görme bozukluğu, hafıza kaybı, kan hücrelerinde azalma ve değişik türlerde kansere yakalanma riskinin bulunduğunu kaydetti.

Kumbur, cep telefonun son 15 yıldan bu yana kullanılmaya başlandığını, bilim adamlarının bu zaman içinde yaptığı araştırmalar sonucunda cep telefonlarının dikkatli kullanılmadığı takdirde insan sağlığını ciddi boyutta etkileyecek zararlarını tespit ettiğini belirterek, "Çağımız iletişim ve teknoloji çağıdır. Teknolojiyi gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar kadar bizim de kullanma hakkımız var ancak, teknolojiyi iyi kullanmak zorundayız" dedi.

Son yıllarda GSM firmalarının çoğalması ve yaşanan rekabet nedeniyle "Bedava Hatları" ın çoğaldığını dile getiren Kumbur, vatandaşların 'bedava hattan görüşüyoruz' diyerek uzun süreli konuşmalarının ve telefonun ilk geldiğinde açılan cihazın insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kumbur, konuşmasında şunları da kaydetti:
"Cep telefonu diğer birçok elektronik eşyalar gibi sadece verici değil aynı zamanda alıcı durumundadır. Bu nedenle aşırı derecede cep telefonu kullanan kişilere elektrik yüklemesi yapmaktadır. Telefona ilk sinyalin geldiğinde telefon direkt açılarak kulağa götürülmemeli, aksi halde kulağa götürülen telefonla vücut yüzde 50 dolayında enerji saldırısına maruz kalmaktadır. Cep telefonu ile hem kısa konuşulmalı hem de ilk açışta direkt olarak kulağa götürülmemelidir. Cep telefonun faydası kadar zararı da
vardır bunu asgariye indirmek de kendi elimizdedir."

Etkinlik kapsamında okulda sınıflar arasında açılan şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Erdemli Belediye Başkanı Musa Mutlu, Erdemli Müftüsü Mustafa Topal, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, Erdemli Esnaf Odası Genel Sekreteri Muhlise Gürsoy, Okul Müdürü Mehmet Demirtaş ve Erdemliler Dayanışma Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Tepe tarafından verildi.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 13:34:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?