25
Nisan
2024
Perşembe
MERSİN

Üzüm dalında kaldı

Mersin’in Silifke İlçesine Bağlı Keben köyünde sofralık diye bilinen razakı ve alfons cinsi üzümler alıcı olmaması nedeniyle dalında kaldı.

Düşük fiyattan bile olsa alıcı bulamayan üreticiler, dalında kalan sofralık üzümleri pekmez yapmanın telaşına düştü. Köylüler sofralık üzümlerin kurutulma mevsiminin geçtiğini, çok az suyu çıkmasına rağmen pekmez yapmaktan başka çarelerinin olmadığını söylediler.

Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, bu sene ürünlerin bir çoğunun para etmeyip dalında kaldığını, şuanda da nar ve üzümün alıcı bulamaması nedeniyle çiftçinin kendince çare bulma telaşında olduklarını kaydetti. Göktaş, “Değirmendere’de vadisinde nardan sonra üzümde alıcı bulamadı. Fiyatların düşük olması bir yana alıcı yok. Sofralık üzümler genellikle bahçelerin kenarlarındaki asmama şeklinde yetiştirilir. Bu yörenin üzümü sofralık olduğu için çok dikkat çeker ve alıcı sıkıntısı yaşamazdı. Bu yıl sorunun nereden kaynaklandığı hakkında sadece şöyle düşünüyoruz. Eskiden Ortadoğu ülkelerinden alıcı bulunuyordu. Üç beş senedir oralara da gitmiyor sadece batı ve Güney Doğu illerine gidiyordu. Özellikle Afyon, Alanya, Adana, Urfa, Adıyaman illerinden alıcısının çok olduğu üzümlerimiz maalesef bu yıl alıcı bulamayıp dalında kaldı. Bu sene onlar da gelmedi” dedi.

Silifke’nin Göksu Vadisi'nde ortalama 700-800 hektarlık bir alanda yaklaşık 2-3 ton arasında sofralık üzüm bulunduğunun altını çizen Göktaş, “Üzüm üreticimiz para etmeyen ürünlerinden dolayı oldukça üzgün. Allah'ın nimeti bozulmasın diye pekmezlik olmayan suyu bile çıkmayan üzümleri pekmez yapma telaşı içine girdi. Bir yandan da para etmeyen sofralık narlar ekşi yapılıyor. Üzümlerin bir kısmı da dalında bırakılıyor ki aşırı yağmur darbesi almadıktan sonra yılbaşına kadar dayanan bir meyvedir” diye konuştu.

Öte yandan edinilen bilgiler arasında, şaraplık olarak alıcıların bölgeye geldiği ve kilosu 50 kuruştan şaraplık üzüm aldıkları, fiyatları çok ucuz bulan üreticinin sofralık üzümlerini bu fiyattan satmak istemedikleri için şuanda da alıcının gelmediği öğrenildi.

CHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2013 Cuma 18:08:47
Güncelleme :22 Kasım 2013 Cuma 18:11:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?