4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Üzüm üreticileri dertli

Silifke İlçesi'nde, ürettikleri üzüme 60 ile 80 YKr arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan üreticiler, fiyatlardan memnun değil. 

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yörede geniş bir alanda ekimi yapılan üzümün, bu yıl üreticisini mutlu etmediğini söyledi.
Başta Uzuncaburç, Bükdeğirmeni, Akdere, Çaltıbozkır, Bayındır, Çadırlı, Çamlıca, Çatak ve Ekşiler olmak üzere tüm köylerde toplam 17 bin 780 dönüm arazide üzüm üretimi yapıldığını belirten Can, dönüm başına arazinin yapısı ve verimliliğine göre 500 ile 750 kilo arasında ürün alındığını ifade etti. 1 dönüm bağ alanının maliyetinin 300 YTL'yi bulduğunu kaydeden Can, beyaz üzümün kilosunu 60, siyah üzümün kilosunu ise 80 YKr'den sattıklarını ve üzümle maliyeti karşılama çabasında olduklarını söyledi. 

Budama, toprak işleme, gübreleme, zirai mücadele, hasat, nakliye, ekipman ve ambalaj giderlerinin yüksek olduğunu ifade eden Can, ''Üzüm bozulmaya ve çabuk ezilmeye meyilli bir meyve olduğundan hasat, taşıma ve pazarlamanın çok iyi yapılması gerekiyor'' diye konuştu. 

Can, üreticilerin çareyi satamadığı üzümü kurutmakta bulduğunu belirterek, ''Köylerde tüm evlerin önleri ve damları kurutulmaya bırakılmış üzümle doldu. Fiyat iyi olursa kış mevsiminde köylüler ürünlerini kuru üzüm olarak satmayı planlıyor'' dedi. 

Şu anda kuru üzümün kilosunun belli olmadığını, böyle devam ederse üreticinin sofralık üzümde olduğu gibi kuru üzümde de kar edemeyeceğini ifade eden Can, bu nedenle fiyatların yükselmesini bekleyeceklerini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2006 Pazartesi 12:51:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?