5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Üzüm üreticisinin pazar sıkıntısı

ÜZÜM HASADI PAZAR SANCISIYLA BAŞLADI

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Şahna köyünde yetiştirilen ve kalın kabuğu sayesinde -5 dereceye kadar dayanabilen Şahna üzümünün pazar sıkıntısı yaşadığı bildirildi.

Şahna ve Üzümlü köylerinde 900 ile 1400 rakımda yetiştirilen ve ocak ayına sonuna kadar dalında tazeliğini koruyan meşhur Şahna üzümü (Tilkikuyruğu) hasadın başladığı kasım ayında pazar sıkıntısı yaşıyor.

Üzüm hasadında köylülerin sıkıntılarını yerinde tespit etmek amacıyla köylerde incelemelerde bulunan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, Şahna Muhtarı Nizamettin Öztürk ve Üzümlü Muhtarı Abdurrahman Çalışkan'dan bilgi aldı.

Nizamettin Öztürk, geçen hafta üzümün kilosunun 60 kuruşa kadar alıcı bulduğunu ancak son 1-2 gündür satışların tamamen durduğunu belirterek, "Köyümüzde bin dönüm arazi üzerinde bu yıl yaklaşık 2 bin ton üzüm rekoltesi bekliyoruz. Geçen seneye göre rekoltede sevindirici bir artış yaşanacak gibi. Ancak yurt dışına ihraç olan ürünümüzün bu yıl yaşadığı pazar sıkıntısı hasat başında çiftçimizin moralini altüst etti. 20 kuruş deseniz üzüme dönüp bakan yok" dedi.

Kendilerinin 20 kuruşa satamadığı üzümün manavlarda 1 TL'nin altına düşmemesine de bir anlam veremediğini ifade eden Öztürk, "Köylümüz bugün eğer bu üzümü yetiştirebilmişse bunu üzümün yaprağına borçlu. Köylümüz bahar ayında toplanan 300 ton sarmalık üzüm yaprağından elde ettiği gelir sayesinde ayakta kalmayı başardı. Önceki yıllarda Kuveyt ve Rusya'ya ihraç edilen organik üzümlerimizin pazar sıkıntısına çözüm bulunsun istiyoruz" diye konuştu.

Abdurrahman Çalışkan da bölgede faaliyet gösteren ve özel sektör tarafından işletilen meyve suyu fabrikasının da kapanmasıyla dış pazarın yanında iç pazarda da endişe yaşadıklarını belirtti.

Köylerdeki üzüm hasadına katılan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe ise ürünlerin satılamaması endişesinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak köylülerin soğuk hava deposu yapılması taleplerinin bulunduğunu belirtti. Özefe, "Bu talepler değerlendirecek, çözüm yolları aranacak. Köylerimizde bin bir çeşit ürün yetiştiriliyor. Üreticimizin alın terinin ziyan olmasını istemeyiz" dedi.

ÜZÜM HASADI PAZAR SANCISIYLA BAŞLADI
ÜZÜM HASADI PAZAR SANCISIYLA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2009 Cuma 12:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?