4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Üzüm yüzleri güldürüyor

ÜZÜM YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR

Mersin'in Erdemli ilçesinde domatesin para etmemesi nedeniyle son yıllarda giderek yaygınlaşan örtü altında üzüm üretimi, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, Erdemlili çiftçilerin son yıllarda örtü altı üretimde radikal kararlar alarak alternatif ürüne yöneldiğini belirterek, "Özellikle de yoğun olarak domates üretimi yapılan ilçemizde, son yıllarda domatesin beklentileri karşılamaması çiftçiyi alternatif ürüne yöneltiyor. 5 yıl içinde örtü altında üzüm yetiştiriciliği giderek yaygınlaşırken, ürün yelpazesinin de genişlediği göze çarpıyor" dedi.

Ürün yelpazesinin genişlemesinin ise ekonomiye canlılık kattığını ifade eden Dölek, "Bugün Erdemli'de domatesin dışında örtü altında üzümün yanı sıra örtü altında kayısı çeşitleri, erik, şeftali çeşitleri, pepino, papaya gibi ürünler de göze çarpıyor. Öte yandan yine son birkaç yılda üretim alanı artan yenidünya, diğer adıyla Maltaeriği ise çiftçiye kazandıran ürünler içinde yerini aldı" diye konuştu.

Üzüm seralarında incelemelerde bulunan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, örtü altında yetişen üzümlerin açıktaki ürüne göre 1-1,5 ay kadar erken olgunlaştığını, üzümün tüketici tarafından özellikle çekirdeksizinin rağbet görmesinden dolayı üretimde tercihin de bu yönde olduğunu belirtti. Üzüm hasadının ilçede 15 gündür devam ettiğini dile getiren Dölek, "Ziraat Odası olarak çitçilerimizle birebir diyalog içine girerek, onları alternatif ürünler konusunda bilgilendiriyoruz, cesaretlendiriyoruz.

Amacımız tabii ki çiftçimizin kazanmasıdır. Çiftçimizin kazanması ülke ekonomisinin kazanması demek. Biz ekonominin doğru, planlı üretimle canlanacağına inanıyoruz" dedi.

Örtü altında üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Mustafa Oyma, 5 yıl öncesine kadar domates üretimi yaptığını ancak domatesin para etmemeye başlamasıyla üzüm yetiştiriciliği yapmaya karar verdiğini söyledi. Oyma, "Bu kararı güçlükle verdim ama şimdi pişman değilim. Bugün domatesin 50 kuruşa bile satılmadığı göz önüne alınırsa, üzüm değil de domates yetiştirmiş olsaydım kesinlikle zarar etmiş olacaktım" diye konuştu.

Erken çıkan üzümün kilogramının 2,5 TL'den alıcı bulduğunu ifade eden Oyma, "Üzüm gerek işçilik, gerekse giderleri bakımından domatese göre daha avantajlı. Hasadı domatese göre daha kısa. Bu avantajlar bir araya geldiğinde en önemlisi de diğer ürünlere göre daha kazançlı. Alternatif ürün düşünen diğer çiftçilerimize de tavsiye edebilirim" şeklinde konuştu.

1,5 dönümde örtü altı üzüm yetiştiriciliği yaptıkların söyleyen çiftçinin eşi Nursel Oyma ise, 3 yıldır verim aldıklarını ve verimin her yıl artış gösterdiğini belirterek, "Bu yıl seramızdan 8 tonun üzerinde ürün bekliyoruz. Bunun yanında yaprağı da para ediyor. Yaprağı da 3 TL'den satılıyor. Üzüm üretimi her yönüyle domatese göre daha zahmetsiz ve kazançlı" dedi.

ÜZÜM YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2010 Cuma 10:31:05
Güncelleme :28 Mayıs 2010 Cuma 11:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?