8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Üzüme destek kapıda

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e üzüm üreticilerinin sorunlarından bahsettiklerini belirterek, "Bakan Tüzmen ise, üzüm üreticilerinin sorunlarını azaltmak için 40-55 dolar destek vermeyi düşündüklerini söyledi. Bu, üzüm üreticileri için çok iyi bir haber" dedi.


Gökçel, yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in üzüm üreticileri ile ilgili düşüncelerini aktararak, çiftçilere tavsiyelerde bulundu. Seçimin ardından yeni dönemde tarımın bir bütün olarak ele alınıp, Devlet Planlama Teşkilatı da devreye sokularak, bir planlama yapılması gerektiğine işaret eden Gökçel, "Türkiye'de en başta yapılması gerekenlerden birisi tarımda envanter çalışmasıdır. Türkiye'de ne kadar alanda, ne miktarda, hangi çeşit ürün yetiştiriliyor? Önce bunların tespit edilmesi gerekir. Daha sonra teknik kurullar tarafından her bölgenin kendine öz yetiştirebileceği bitki cinsleri tespit edilmeli ve dünyada kabul gören cinslere destekler verilip, çiftçilerin o ürünlere yönlendirilmesi gerekir" diye konuştu.


Nisan ayı içerisinde turfanda kayısı, şeftali, erik yetiştirip karşılığında çok güzel para kazanan çiftçilerin olduğunu dile getiren Gökçel, ayrıca bu alanda yapılacak olan desteklerin, yeni tesisler için değil, mevcut tesislerin modernizasyonu için kullanılması gerektiğini kaydetti. Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, dünyada nisan ayında turfanda kayısı, şeftali ve eriğin sadece Mersin'de yetiştiğini ifade ederek, bu avantajın iyi kullanılması gerektiğini, narenciyeye alternatif olarak çiftçilere bu ürünlerde üretim yapmalarını önerdiklerini vurguladı.


Bakan Tüzmen ile yaptıkları görüşmede üzüm üreticilerinin sorunlarını anlattıklarını ve çözüm istediklerini söyleyen Gökçel, şunları kaydetti:
"Bakan Tüzmen, Türkiye'de ilk defa üzüme 40-55 dolar destek verileceğini söyledi. Bu destek üreticiye mi ihracatçıya mı verilecek henüz bilmiyoruz. 2 aydır üzüm üreticilerinin sorunlarını anlatmak istiyor ancak, fırsatını bulamıyorduk. Mersin'den yaptığımız girişimle tüm Türkiye'deki üzüm üreticilerinin yüreğine de su serpmiş olduk. İlk defa Mersin'de bir bakana 'Ben üzüm üreticilerinin sorunlarını biliyorum' demenin gururunu yaşıyoruz."

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 16:29:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?