4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Üzümler pekmeze dönüşüyor

SİLİFKE'DE BAĞ ÜZÜMLERİNDEN YAPILAN PEKMEZ KIŞ BOYU TÜKETİLİYOR

Üzümlerin olgunlaşmasıyla birlikte başlayan pekmez yapma telaşı, eski zamanlardan beri süregelen gelenek ile hiç değişmeden günümüzde de Mersin'in Silifke ilçesinde de devam ettiriliyor.

Silifke köylerinin lezzetli bağ üzümlerinden yapılan pekmez kış boyu tüketiliyor. Köylerde yetiştirilen üzümler pekmez yapılarak çiftçilerin gelir kapısını da aralıyor. Geleneksel kış yiyeceklerinden olan pekmez için köylerimizdeki üreticiler, hazırlıklara başladı.

Pekmez yapımı hakkında bilgi veren Hasan Yüksel, "Topladığımız üzümleri çuvallara dökeriz. Temiz hiç kullanılmamış bir çizme ile iyice çiğnenen üzümler, cubur haline gelene kadar çiğnenerek, üzüm suyu yani şırası elde edilerek toplanır. Sıkılan üzümlerin suyu pekmez tavalarında kaynatılır. Üzerine toplanan ham köpükleri alınır. Duruluncaya kadar bekletilir. Artık üzüm şırası pekmez pişirme fırınına vermeye hazır hale gelmiştir. Süzülen üzüm şırası fırın ağdasına dökülür. Şıra 2-3 kişi tarafından sürekli delikli kevki ile sürekli savrulur. Sürekli pekmez oluncaya kadar kevki ile savrulur. Yaklaşık iyi bir ateşte 2,5-3 saatte pekmez olur. Kıvamı geldikten sonra bir kazana çıkar. Burada savrularak soğutulur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2010 Salı 11:18:03
Güncelleme :14 Eylül 2010 Salı 13:40:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?