8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Üzümü Balkanlar'a, yaprağı Ortadoğu'ya

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Üzümlü köyünde yetiştirilen üzüm Balkan ülkelerine, yaprağı ise Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Üzümlü köyünde üreticiler, yetiştirdikleri üzümden çifte kazanç sağlıyor. Güzlük "gök" üzümü Balkan ülkelerine ihraç eden köylüler, yaprağını da Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor. Üzümlü köyünü ziyaret eden Erdemli Kaymakamı İsmail Demirhan, yetiştirilen ürünlerin yüksek fiyattan satılması, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da rağbet görmesi için üreticilerin mutlaka "Tarımsal Kalkınma Kooperatifi" kurması ve bu yolla satışı gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.

Kendi bağında yetiştirdiği bir salkım üzümü Kaymakam Demirhan'a uzatan Sami Uysal adlı üretici, "Bu üzümlerin daha canlı ve verimli olması için sulama suyuna ihtiyacımız var. Yeter ki su olsun, kaliteli ürünü biz yetiştiririz" diyerek, su talebinde bulundu.

Üzümlü Köyü Muhtarı Bahattin Çalışkan ise, köylerinde 2 bin dekar alanda 5 bin ton üzüm yetiştirildiğini belirterek, "Türkiye'nin birçok bölgesinde üzümün hasat dönemi biterken, bizim köyümüzde ürün yeni yetişmeye başlıyor. Yurtta üzüm biterken bizim üzümlerimiz piyasaya çıkıyor, bu yönden çok şanslıyız" dedi.

Üzüm bağının yaprağını da Suriye, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiklerini ifade eden Çalışkan, "Yapraktan yılda 1 milyon YTL kazanç elde ediyoruz. Köylümüzün yetiştirdiği 'Şahna' ve 'Tilki Kuyruğu' cinsi üzümleri ise başta Romanya, Bulgaristan, Makedonya ve Moldova olmak üzere Balkan ülkelerine ihraç ederek, yılda 2.5 milyon YTL'lik gelir elde ediyoruz. Köyümüzde sulama suyu yok. Suyumuz olsa diğer ürünleri de yetiştiririz" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 17:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?