2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Vali: 'Turunçgilde birlik önemli'

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği'nin (ERTUB) çalışmalarının il geneline yayılmasının isabetli bir karar olacağını söyledi.

ERTUB toplantı salonunda Birlik Başkanı Cemalettin Kurt ve Birlik üyeleri ile bir araya gelen Vali Aksoy, "Türkiye'de üretilen limonun yüzde 65'i Erdemli yöremizde üretiliyor. Bunu diğer narenciye türleri ile de birleştirdiğimizde Mersin'in ne kadar önemli bir üretim merkezi olduğunu görüyoruz" dedi.

ERTUB yaptığı çalışmaların il genelinde de yaygınlaştırılması gerektiğine inandığını belirten Aksoy, "ERTUB'un Mersin genelinde faaliyetlere başlaması isabetli bir karar olacak. Diğer ilçelerde birlik kuracak kadar üretim olmayabilir. İl genelinde aynı alanda birden çok birlik olması anlamlı değil. Güçlerin birleştirilerek ortak hareket edilmesi daha uygun. Bu çalışmaların da belirli bir aşamaya getirilmiş olduğunu gördük. Tek bir birliğin daha güçlü ve başarılı çalışmalara imza atacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

ERTUB'un üreticilerin kayıt altına alınması konusunda ciddi bir görev üstlendiğini vurgulayan Aksoy, "ERTUB bu çalışmasında yüzde 85'lere ulaştı. Kayıt altına alınma konusunun ardından, üreticilerimizin eğitim çalışmaları var. Kayıt altına alma çalışmaları daha sonraki süreçte ortak hareket edebilmeyi, beraber çalışmayı ortaya koyacağı için de bu konular önemlidir" diye konuştu.

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cemalettin Kurt ise, ERTUB'un bölgede sektörü geliştirecek birçok projesinin var olduğunu ve bunların gerçekleşmesi için desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Üretilen limonun yüzde 25'i kabuk özürlü olarak değerlendirildiğini belirten Kurt, "Bu yaklaşık 80 bin ton civarında bir limon miktarı. Bu durum limonun pazar payını düşürüyor. Bunun ortadan kaldırılması için kabuk özürlü limonların öncelikli suyundan ve diğer kısımlarından faydalanılabileceği ortada. Saatte 4,5 ton limon işleyecek bir tesisin başlangıç için bu bölgenin ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz . İtalya'da gerekli incelemelerde bulunduk. Böyle bir tesis kurulabilir" dedi.

Vali Aksoy'un ERTUB ziyaretinde Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ile çok sayıda birlik üyesi üretici hazır bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 14:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?