5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Vali Aksoy Gazi Çiftliği'ni gezdi

VALİ AKSOY GAZİ ÇİFTLİĞİ'Nİ GEZDİ

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, örnek uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla 1936 yılında kurduğu ve 1 numaralı üyesi olduğu Gazi Çiftliği'ni gezdi.

Silifke'de Keben İlköğretim Okulu yeni binası ile Atatürk İlköğretim Okulu'nun ek binasının açılış törenlerine katılan, ayrıca Taşucu Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden Vali Aksoy, Atayurt beldesi Olukbaşı Mahallesi'nde bulunan Gazi Çiftliği'nde ve atıl durumdaki karakol binasında incelemelerde bulundu.

Gazi Çiftliği'nin restorasyon çalışmaları konusunda Atayurt Belediye Başkanı Sedat Yeğiner'den bilgi alan Aksoy, binayı, kuruluş amacı doğrultusunda faaliyet yürütebilen bir kurum haline getirmeyi düşündüklerini ifade ederek, “Binanın bir bölümü hizmet içi eğitim, bölgesel eğitim, seminer ve benzeri eğitim ağırlıklı faaliyetlere uygun olarak, bir bölümü de ulusal tarihimizi yansıtması ve gelecek nesillere geçmişi anlatabilmesi amacıyla topluma açık müze olarak düzenlenebilir” dedi.

Binanın tadilatının yüzde 95'inin Mersin İl Özel İdaresi'nden aktarılan ödenekle, yüzde 5'inin ise Atayurt Belediyesi'nce karşılanacağını ve yaklaşık 500 bin TL.'ye mal olduğunu ifade eden Aksoy, “Ulu Önder Atatürk'ün örnek uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla yaptığı bu binayı yine amacına uygun olarak değerlendireceğiz. Ayrıca bir bölümünü de tarım veya kooperatif müzesi olarak düzenleyip, ulusal kültürümüze kazandırmayı düşünüyoruz. Atıl durumdaki karakol binasının tadilat edilmesi amacıyla da gerekli girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

Gazi Çiftliği, yöresel adıyla Tekir Çiftliği'nin 1936 yılında köylü-devlet işbirliğiyle yapıldığını, 1955 yılına kadar 'Kooperatif Binası ve Bölge Ziraat Okulu' olarak kullanıldığını ifade eden Vali Aksoy, binanın 1955'den sonra köy ilkokulu olarak kullanıldığını ancak daha sonraki yıllarda yapının gerekli bakımı yapılamayınca çökerek yıkıldığını söyledi. Aksoy, 728 numaralı parsel üzerinde bulunan 2 bin 790 metrekarelik binanın mülkiyetinin İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait olduğunu, İl Genel Meclisi'nin kararı ile restorasyon amacıyla Atayurt Belediyesi adına geçici süre ile tahsis edildiğini sözlerine ekledi.

VALİ AKSOY GAZİ ÇİFTLİĞİ'Nİ GEZDİ
VALİ AKSOY GAZİ ÇİFTLİĞİ'Nİ GEZDİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2009 Salı 17:15:04
Güncelleme :8 Aralık 2009 Salı 17:19:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?