3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Validen kadınlara 'adaylık' çağrısı

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, kadınların karar alma organlarında da yer alması gerektiğine dikkat çekerek, belediye meclisi ve il genel meclisinde kadın üye sayısının artması gerektiğini söyledi.

Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) tarafından Armada Center'da; 'Yeni Yıla Merhaba' adı altında bir gece düzenlendi. Eski ve yeni üyeleri buluşturan geceye Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, eşi Hülya Aksoy ile birlikte katıldı.

Burada konuşan Vali Aksoy, GİŞKAD'ın bir sivil toplum örgütü olarak Mersin'de oldukça önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çekerek, girişimci kadınlar tarafından oluşturulan derneğin önümüzdeki süreçte çok daha iyi bir noktaya geleceğine inandığını dile getirdi.

Özellikle kadınların toplum içindeki yeri, kadının istihdamı ve girişimci kadın sayısının azlığı gibi konuların bilinen sorunlar arasında yer aldığına işaret eden Aksoy, "Girişimci kadınların sayısının artması önemli. Biz Mersin Valiliği olarak İl Özel İdaresi bünyesinde 'Mikro Kredi Uygulaması'nı başlattık. Bugüne kadar 376 kadınımıza kredi verdik. Verdiğimiz kredi çok küçük rakamları ifade etse de bazı kadınlarımız bununla birlikte çok güzel işler başardı. Ve kendi işlerini kurarak büyütme çabası içine girdi. Siz girişimci iş kadınlarımızın da onlara sahip çıkmasını istiyorum" dedi.

'Mikro Kredi Uygulaması'nın 2009 yılında da devam edeceğinin altını çizen Vali Aksoy, kadınların kendi işlerini kurup kendilerine olan güvenlerini artırarak ekonomik özgürlüklerini kazanmaları noktasında söz konusu çalışmayı önemsediklerini söyledi. Kadınların karar alma organlarında yer almalarını arzu ettiğini ifade eden Aksoy, belediye meclis üyelikleri, il genel meclisi üyeliklerinde kadınların da var olup, sayıca artması gerektiğini vurguladı.
Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün İl Genel Meclisi'ne baktığımız zaman hiç kadın üyemiz yok. Ama yerel seçimler geliyor, hangi siyasi görüşe mensup olursanız olun, aday olun. İl genel meclisinde, belediye başkanlıklarında, belediye meclis üyeliklerinde kadınlarımızın olmalarını arzu ediyoruz. Çünkü kadınların olduğu ortamlar daha nezih, daha üretken ortamlar haline dönüşüyor."

Oldukça önemli bir dönemi geride bıraktıklarını kaydeden GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Cavidan Demirağ da 2008 yılında iyi günlerin yanında kötü ve zor günler de yaşadıklarını, bu nedenle 2009 yılına sıkı bir şekilde hazırlanılması uyarısında bulundu. Cavidan Demirağ, dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi de yavaş yavaş etkilemeye başladığını, gereken tedbirlerin alınması ve kararlı adımların atılması halinde krizin atlatılabileceğini dile getirdi. GİŞKAD'ın 2006 yılında 30 üyeyle kurulduğunu hatırlatan Demirağ, bugün gelinen noktada 50 üyeye ulaştıklarını, bunun yanında her yeni üyeyle de güçlerine güç kattıklarını anlattı.

Demirağ, 2008 yılının Mart ayında Türkiye'de ilk defa organize ettikleri, 'Uluslararası İş Kadınları Kurultayı'na dikkat çekerek, "Mersin, tarihsel bir geçmişi, küçük çapta uluslararası ticaret yapan küçük bir liman kentiyken, bugün turizmi, lojistik üsse aday çalışması, tarımı ile projeler başlatan konuma geldi. Mersin'e yakışan, uluslararası arenada iş kadınlarının var olduğunu göstermek ve Mersin'in gelişimi ile kendimizi de geliştirmeye çalışmak olmalı. İş Kadınları Kurultayı'nın göstergesi bu oldu.

Size gelen konuklarımız, kendi ülkelerinde çalışma yaptıkları zaman artık bizleri de davet ediyor" diye konuştu.

Türkiye'de işsizlik oranının giderek arttığını, yaşanan ekonomik krizle birlikte kadınların da olumsuz etkilendiğini dile getiren Demirağ, işsizlik olgusunun artması ve buna karşı çözüm aranması noktasında artık kadınların da çalışması gerektiğini savundu.

Cavidan Demirağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kadın artık evinden çıkmalı. Gerek çalışan konumda gerekse işini yapan konumda olmalı. Aile reisi işsiz kaldığında bütün aile aç kalacaktır. Ama evde kadın çalışıyorsa bu işsizliğe kısmen çare olacaktır. Kadın girişimciliği yüzde 6 oranında ve bu oran gittikçe düşüyor. İstihdamda kadın oranı GİŞKAD kurulduğunda yüzde 26 oranlarındaydı şimdi bu oran yüzde 22'lere geriledi. Hep birlikte iş alanında kadınların gelişmesi için gayret göstermeliyiz. 2009'un zor geçeceğini bekliyoruz. Ama yine de 2009'un ülkemiz ve Mersin'de yaşayanlar için kolay geçmesini diliyoruz."

Konuşmaların ardından GİŞKAD'a üye olan 8 girişimci iş kadınına Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy tarafından dernek rozeti takılıp üzerinde GİŞKAD logosu yer alan atkıları takdim edildi. Etkinlik, gerçekleştirilen eğlence programının ardından sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 17:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?