4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Valilikten turizm atağı

Geleceğini turizmde arayan Mersin'de turizm alanında yeni yatırımlar hayata geçirilirken, mevcut turistik tesislerse düzenlenerek yeniden hizmete sunuluyor.

Mersin Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren Çevre Koruma Vakfı tarafından merkez ilçe Mezitli'de bulunan Davultepe 100. Yıl Tesisleri, halk plajı ve piknik alanı yapılan düzenleme çalışmalarının ardından yeniden tatilcilere hizmet vermeye başladı.

Özellikle hafta sonları tatilcilerin adeta akınına uğrayan tesislerde Vali Yardımcısı Ahmet Soley, İl Çevre ve Orman Müdürü Ökkeş Bahadır ile birlikte incelemelerde bulunan Vali Hüseyin Aksoy, söz konusu çalışmaların turizmde yapılan atılımlar açısından ilk adım olduğunun altını çizdi.

Aksoy, söz konusu tesisin daha önce Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Ormaniçi Dinlenme Tesisi olduğunu hatırlatarak, personel eksikliği ve diğer nedenlerden dolayı tesisin arzu edilen hizmetin verilemediğini vurguladı. Tesisin ilgili bakanlıktan 23 Nisan 2009 tarihi itibariyle Çevre Koruma Vakfı'na kiralandığını ve söz konusu tesisin vakfın kendi şirketi olan MEÇEV tarafından işletildiği bilgisini verdi.

Yaklaşık 3 aydan bu yana tesisin yeniden düzenlenmesi noktasında yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini, başta çevre temizliği olmak üzere çevredeki sitelerin arıtma sisteminin denize dökülmesinin önüne geçildiğini ve söz konusu atıkların da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerin ardından merkezi artıma sistemine bağlanarak, önemli bir adım atıldığını savundu.

"TESİS, 'MAVİ BAYRAK' ALMAK İÇİN GEREKLİ KRİTERLERİ YERİNE GETİRDİ"
 

Karadan ve çevredeki sitelerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçtiklerini, bunun yanında yapılan tahlillerdeyse deniz suyunun temiz olduğu ve 'Mavi Bayrak' kriterlerine büyük ölçüde uyum sağlandığına işaret eden Vali Aksoy, "İnsanlarımız burada güven içinde denize girebilirler. Bunun garantisini Valilik olarak veriyorum. Özellikle sahil bandının daha iyi bir noktaya gelebilmesi için taşlıkların temizlenmesi için uzun bir çalışma yapıldı. Bununla birlikte bölgeye şezlonglar konuldu, denize giren insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için büfeler oluşturuldu. Soyunma kabini ve tuvaletlerin tamamı yıktık, bunların yerine de soyunma ve duş kabinleri inşa ettik. Bunları da çevreyle uyumlu hale getirdi. Artık bu bölgeye gelen ve hizmet almak isteyen insanlar için güzel bir ortam ortaya koyduk" dedi.

Bölgenin aynı zamanda da piknik alanı olduğunu anlatan Hüseyin Aksoy, piknik alanında yapılan düzenlemeler kapsamında masaların büyük ölçüde yenilendiğini, mangal yakılıp piknik yapılabilecek alanların belirlendiğini ve tüm bunlarla ilgili olarak geniş kapsamlı bir düzenleme yapıldığının altını çizdi.

Buradaki temel amaçlarının; Mersin'de turizmin daha iyi bir noktaya taşınmasının yanında turizmin bölgede geliştiğini başta Mersin olmak üzere tüm Türkiye'ye göstermek olduğunu ifade eden Aksoy, "Burada denizimiz temiz ve burada insanların güvenli bir ortamda denize girebileceklerini göstermek istiyoruz" diye konuştu.

"YAPILACAK ÇALIŞMALARIN ARDINDAN TESİS TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK"

Mersin'in turizmde arzu edilen noktada olmadığına dikkat çeken Aksoy, bu durumun aşılarak turizmde daha iyi bir aşamaya gelinebilmesi için Davultepe'de yapılan ve kendi deyimiyle; 'örnek' olan çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu savundu.

Aksoy, kent turizminin daha iyi bir noktaya taşınması kapsamında bugün anlamlı bir adım attıklarını ifade ederek, daha önceki görev yeri olan Muğla'da da benzer bir çalışmayı Ölüdeniz'de yaptıklarını hatırlattı. Söz konusu bölgede yapılan çalışmaların Mersin'de de yapılıp yapılamayacağı konusunda geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını anlatan Vali Aksoy, son 3 aylık zaman diliminde de bu yönde çalışmalarda bulunulduğunu kaydetti.

Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanlarımıza, yerli ve yabancı turistlere daha iyi hizmet sunup bununla birlikte bölgenin turizmde daha iyi bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda da önemli bir aşama kaydettiğimize inanıyorum. Tesisin eski haliyle şimdiki halini karşılaştırdığımızda arada çok ciddi bir fark var. Açıkça söylemek gerekirse; bölgede yapmak istediklerimizi tamlayabilmiş değiliz ama iyi bir başlangıç yaptık ve önümüzdeki yıllarda burayı çok daha iyi bir konuma getireceğiz. Davultepe 100. Tesisleri, tüm bu çalışmaların ardından da Türkiye'de örnek bir tesis haline gelecektir. Belirlenen hedefe ulaşabilmek için de çok titiz davranıyoruz bir başka ifadeyle de ince eleyip sık dokuyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapılması düşünülen çalışmaları bir plan haline getirip, bunu Çevre ve Orman Bakanlığı'na sunup, gerekli onayları da aldıktan sonra burayı çok daha iyi bir noktaya getireceğiz."

Mersin Çevre ve Vakfı tarafından sahil bandında yapılan çalışmalar kapsamında; Kandak köyünden Orman Kampı'na kadar olan 6.5 kilometrelik alanda sahil temizliği yapıldığını, sadece Davultepe 100. Yıl Tesisleri'nin bulunduğu 2.5 kilometrelik alanınsa yeniden düzenlenerek hizmete sunulduğu bildirildi.

Tesis bünyesinde yer alan 8 oda ve 16 yataktan oluşan misafirhanenin de 5 yıldızlı otel konforuna kavuşturulduğunu, burada günlük konaklamanınsa kişi başına 25 TL olduğu bilgisi verildi.

Sahildeki düzenlemeler kapsamında da 14 adet kabinin kullanıma sunulduğu, mevcut tuvaletlerdeyse engelliler için de kabinler oluşturulduğunun altı çizildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 16:17:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?