30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Van'dan Mersin'e akın var

Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından depremzedelerin Mersin’e göçü devam ederken, kendi olanaklarıyla 6 bin 570 kişi, Van Valiliği kanalıyla 2 bin kişi kente geldi.

Mersin merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Afet Kriz Masası, 5 bin ailenin daha Mersin’e gelmek için sırada beklediğini açıklarken, Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, sorunun çok büyük olduğunu ve kentteki tüm kurumların birlikte çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen deprem felaketlerinin ardından Mersin’e gelmeye başlayan depremzedelerin acil ihtiyaçları için yardım çağrısı yapıldı. Depremin ardından Akdeniz Belediyesi tarafından kurulan Afet Kriz Masası yetkilileri, Belediye Başkanı Fazıl Türk ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ndeki toplantıda Kriz Masası adına açıklama yapan Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Çiğdem Göksoy, depremzedelerin dondurucu kış koşullarında Van’da yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Türkiye’nin her tarafından yardımlar yağmasına, kampanyalarda milyonlarca lira toplanmasına karşın, en temel sorunlar olan beslenme, barınma ve can güvenliğinin hala çözülemediğine işaret eden Göksoy, hükümetin bölgeyi ‘afet bölgesi’ ilan etmemesinin de manidar olduğunu belirtti. Soğuktan, yetersiz beslenmeden ve çadırlarda çıkan yangınlardan ölen çocuklara dikkat çeken Göksoy, “Buradan hükümete soruyoruz; bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi için daha kaç deprem yaşanması, kaç insanın ölmesi, kaç çocuğumuzun açlık ve soğuktan donması gerekmektedir?” dedi.

6 BİN 500’ÜN ÜZERİNDE DEPREMZEDE KENDİ OLANAKLARIYLA GELDİ

Depremin ardından yaklaşık 400 bin kişinin Van’ı terk etmek zorunda kaldığını, bunların bir bölümünün de ılıman iklimi dolayısıyla Mersin’i tercih ettiğini kaydeden Çiğdem Göksoy, Akdeniz Belediyesi’nin, sivil toplum örgütlerinin de işbirliği ile oluşturduğu Afet Kriz Masası’nın, gerek Van’a gönderilen 19 TIR yardım malzemesi gerek kente gelenlerin her türlü ihtiyacının karşılanması noktasında çalışma yürüttüğünü anlattı.

Mersin’e yönelik göçle birlikte 4 ayrı noktada yardım seferberliğini yeniden başlattıklarını dile getiren Göksoy, Kriz Masası’na şu ana kadar bin 161 depremzede ailenin başvurduğunu, kaydını aldıkları toplam kişi sayısının ise 6 bin 570’e ulaştığını bildirdi. Bu ailelerden yaklaşık 400’ünün barınma sorununun çözüldüğünü, kalan aileler için çalışmaların sürdüğünü aktaran Göksoy, Mersin Valiliği kanalıyla yapılan yardımların ise yetersiz kaldığını öne sürdü. Göksoy, “Van’dan Mersin’e yaklaşık 20 bin kişinin geldiği belirtiliyor. Oysa Başbakanlık Genelgesi’ne karşın Mersin Valiliği, sadece 2 bin kişinin ihtiyaçlarını karşılamıştır. Valiliğe yapılan diğer binlerce başvuru ise dikkate alınmamış, deprem mağdurlarının sorunları çözülmemiştir” diye konuştu.

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü Tesisleri’nde barınan 22 kişiden oluşan 6 ailenin, Van’dan Mersin’e gelen otobüs firmalarının listesinde isimleri olmadığı için tesisten çıkarıldıkları haberinin basına yansıdığını aktaran Göksoy, tüm resmi kurum ve kuruluşların, sorunun çözümü için üzerlerine düşen sorumluluğu zamanında ve eksiksiz yerine getirmelerini beklediklerini vurguladı.

ACİL İHTİYAÇLAR İÇİN ÇAĞRI

Mersin’e gelen depremzedelerin, özellikle de çocukların sağlık sorunları bulunduğuna da dikkat çeken Göksoy, uzman hekimler tarafından bu depremzedelerin tedavilerinin sürdüğü bilgisini verdi. Eğitim sorununa da işaret eden Göksoy, çocukların kitap, defter ve kırtasiye malzemelerinin karşılanmasının acil bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Barınmanın yanı sıra gıda malzemeleri, yatak, battaniye, halı, soba, ocak, tüp, çocuk bezi ve maması gibi temel ihtiyaçlar bulunduğunun altını çizen Göksoy, “Özellikle işadamlarını ve halkı bu ihtiyaçların karşılanması için Afet Kriz Masası’na başvurmaya davet ediyoruz. Yine kullanmadığı veya kiraya verecek konutu olan vatandaşlarımızın da Kriz masası ile irtibata geçmelerini rica ediyoruz” şeklinde çağrıda bulundu. Göksoy, bugüne kadar yapılan yardımlar için de herkese teşekkür etti.

“SORUN ÇOK BÜYÜK, BÜTÜN KURUMLAR BİRLİKTE ÇÖZMELİ”

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, göç paniğinin 9 Kasım’da meydana gelen ikinci depremden sonra yaşanmaya başlandığına dikkat çekti. Belediye olarak kente gelenlere yardım etmelerinin görevleri olduğunu vurgulayan Türk, çözümün birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

Bu konuda Valilik ile de görüşmeler yaptıklarını kaydeden Türk, “Sorun çok büyük. Akdeniz Belediyesi’nin veya Büyükşehir Belediyesi’nin ya da diğer alt belediyelerin tek başına yapacağı, altından kalkacağı bir şey değil. Tüm kamu kuruluşları ve yerel yönetimlerin sorunu birlikte çözmesi gerekiyor. İkliminin uygun olmasından dolayı Çukurova ve Akdeniz sahiline daha fazla göç oluyor. Burada akşam başını koyabileceği bir yer olursa bir battaniye ile de kalabilir ama şu anda soğuk nedeniyle Van’da yaşama şansı yok. Her türlü yardım çalışması Akdeniz Belediyesi’nde yapılıyor ve devam edecek. Bu konuda çok güzel, sistemli bir çalışma sürüyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bir başka soru üzerine ise Meclis Üyesi Çiğdem Göksoy, şu ana kadar yaklaşık 400 ailenin barınma sorununu çözdüklerini bildirdi.

“5 BİN AİLE MERSİN’E GELMEK İÇİN SIRADA BEKLİYOR”

Yardımların bir fon oluşturularak tek elde toplanması kararına uyup uymayacakları sorusunu yanıtlayan Afet Kriz Masası yetkilisi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Arslan da belediye olarak yardımlar konusunda bir sıkıntı yaşamadıkların belirtti. Büyükşehir Belediyesi 250 bin TL’lik yardımı Afet Koordinasyon Merkezi’ne yaptığını dile getiren Arslan, asıl sıkıntıyı kendi olanakları ile Mersin’e gelen ailelerin yaşadığına işaret etti.

Arslan, şöyle konuştu:

“Biz çoğunun barınma sorununu çözdük ama 4-5 aile bir yerde kalıyor, bunu çözmeye çalışıyoruz. Valiliğin ilk yaptığı toplantıda ‘kimse kimseyi beklemesin, kim ne yapabiliyorsa yapsın, bürokrasiye takılmayın, kimin elinden ne geliyorsa yardım etmeye çalışsın’ dediler. O açıklamalardan sonra biz de kriz masasını kurduk ve çalışmaya başladık. Biz gelen ailelere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bütün ihtiyaçları karşılıyor muyuz hayır, onun için bu açıklamayı yapıyoruz. İnsanların duyarlı olmasını istiyoruz. Bize gelen bilgilerde ‘Van’da 5 bin aile Mersin’e gelmek için sırada bekliyor’ deniliyor. Şimdi 5 bin aile gelirse ne olacak? Devlet bunun altından kalkamadı. Bu sadece Akdeniz Belediyesi’nin değil, Mersin’in sorunu. Bu bir afettir, biz buna insani yönüyle bakıyoruz. Kim ne yapabiliyorsa, kim katkı sunabiliyorsa o katkıyı talep ediyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2011 Cuma 14:34:48
Güncelleme :25 Kasım 2011 Cuma 14:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?