2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Vergi rekortmenleri açıklandı

Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 2007 yılının gelir vergisi rekortmenleri açıklandı. İlk 100 kişinin açıklandığı tabloda ilk sırada menkul sermaye iradı faaliyetinde 1 milyon 496 bin 613 YTL'lik vergiye tabi matrah ile İskender Botros yer aldı.

Faaliyet konularına göre ilk 100 mükellef değerlendirildiğinde ise, sırasıyla eczacılar, noterler, menkul sermaye iradı elde edenler, müteahhitler, yeminli mali müşavirler, avukatlar, gayri menkul sermaye iradı elde edenler ve çiftçiler ön sıralarda yer aldı.
Mersin Vergi Dairesi Başkan Vekili Fehmi Günay, düzenlediği basın toplantısı ile gelir vergisi beyannamelerinde ilk 100'e giren isimleri açıkladı.

Mükelleflerin bir takvim yılı içerisinde elde etmiş oldukları gelirleri 1-25 Mart dönemi içerisinde bağlı bulundukları vergi dairelerine gelir vergisi beyannamesi ile verdiklerini hatırlatan Günay, bu alınan beyannamelerde, beyan edilen matrahlara tahakkuk eden vergilerin ve mükelleflerin ödeyeceği vergilerin belirli bir çerçevede sıralamaya dahil edildiğini ve mükelleflerden ilk 100'e girenleri de kamuoyuna ilan ettiklerini bildirdi.

2007 yılında elde edilen gelirlere ilişkin olarak Mart 2008'de verilmiş olan gelir vergisi beyannamelerine göre, beyan edilen matrahın 309 milyon 488 bin 856 YTL olarak gerçekleştiğini belirten Günay, bir önceki yıla ilişkin matrahla mukayese edildiğinde yüzde 21.4 oranında bir artış gerçekleştirildiğini kaydetti.

Tahakkuk eden vergi miktarının ise 68 milyon 714 bin 679 YTL olarak gerçekleştiğini ifade eden Fehmi Günay, "Bu da bir önceki yıl tahakkuk eden vergiye göre yüzde 23.7 oranında artış olarak karşımıza çıkmıştır. Ödenecek vergi miktarında ise yüzde 22.8 oranında bir artış gerçekleşmiştir. 2007 yılı enflasyon oranı dikkate alındığında reel anlamda beyan edilen matrahta yüzde 15, tahakkuk eden vergi miktarında ise yüzde 16 oranında reel bir artış söz konusudur. Bu artış bizleri memnun etmiştir. Gerek vergi dairesi başkanlığımızın çalışanlarının, gerek mükelleflerimizin, gerekse çalışmalarımıza destek veren sivil toplum kuruluşları ve medyanın bu başarıda katkısı yadsınamaz" dedi.

Günay, faaliyet konularına göre değerlendirildiği zaman ilk 100 mükellef arasında mükellef sayısı itibariyle eczacılar, noterler, menkul sermaye iradı elde edenler, müteahhitler, yeminli mali müşavirler, avukatlar, gayrı menkul sermaye iradı elde edenler ve çiftçilerin ön sıralarda yer aldığının da altını çizdi. Günay, 2007 yılına ilişkin alınan vergi gelirleri beyanname sayısının da 41 bin 72 olarak gerçekleştiğini ve bir önceki yıla oranla yüzde 1.3'lük bir artış gösterdiğini belirterek, "İlk 100 içerisinde olup da ilk 3'e giren mükelleflerimize bakıldığında, Uray Vergi Dairesi'ne bağlı olan İskender Botros, 1 milyon 496 bin 613 YTL matrahı ile birinci olmuştur. İkinci olan mükellefimiz ise, 1 milyon 312 bin 450 YTL ile menkul sermaye iradı konusu çerçevesinde beyanda bulunmuştur ve isminin açıklanmasını istememektedir. Üçüncü sıradaki mükellefimiz de, avukatlık faaliyeti konusu ile Okan Özsarı, 837 bin 523 YTL matrah beyan etmiştir" diye konuştu.

Kayıt dışı ekonominin, ülkemizin önemli problemlerinden birisi olduğunu dile getiren Günay, şöyle konuştu:
"2007 yılı Bakanlığımız tarafında 'Kayıt dışı ile mücadele yılı' olarak belirlendi. Bu anlamda Gelir İdaresi Başkanlığı olarak kayıt dışı ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar yürütülmektedir. Geçtiğimiz aylarda envanter denetimi yapıldı. Bu denetimlerin, verilen beyannamelere etkisi ölçüldü ve önemli gelişmeler olduğu kaydedildi. Mükelleflerimize mektuplar göndererek, beyannamelerini yaparken tekrar gözden geçirmeleri konusunda kendilerine bilgiler verildi."

 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 12:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?