4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'Verimli orman' sahaları artıyor

MERSİN'DEKİ 'VERİMLİ ORMAN' SAHALARI ARTIYOR

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, son 6 yılda yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarına bağlı olarak kentteki verimli orman sahası oranının yüzde 45'ten yüzde 55'e çıkarttıklarını belirterek, bu rakamı 2012 yılında da yüzde 60 seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Gözükara, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Türker ile birlikte Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü'nce önceki yıllarda tesis edilen kızılçam doğal gençleştirme sahalarının yanı sıra 2010 yılında Çamalan Orman İşletme Şefliği'nde devam eden makineli toprak işlemelerinin yapıldığı rehabilitasyon çalışmalarının yanında karpelli sedir ekimleriyle tesis edilen sedir gençleştirme çalışmalarını yerinde inceledi. Yaban hayatı için oluşturulan; 'Orman Ekosistem Köprüsü'nü de ziyaret eden Gözükara'ya; Tarsus Orman İşletme Müdürü Mehmet Fulin, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Nusret Görür ve orman işletme şefleri de eşlik etti.

Mersin'deki toplam orman varlığının 850 bin hektar olduğunu ve söz konusu ormanlık alanların önemli bir bölümünü de kızılçam ve sedir ağaçları oluşturduğu bilgisini veren Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, her yıl yaklaşık 15 bin hektarlık alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmasında bulunarak, bölgedeki ormanları verimli hale getirmek için çaba sarf ettiklerini anlattı. Gözükara, son 6 yılda yapmış oldukları çalışmalara bağlı olarak kentteki verimli orman sahasının yüzde 45'ten yüzde 55'e yükseltildiğini, 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında da bu oranı 2012 yılında yüzde 60'a taşımayı hedeflediklerini vurguladı.

Mevcut orman sahalarının yüzde 35'ini genç ormanların oluşturduğuna dikkat çeken Gözükara, "Her yıl ortalama 50 bin hektarlık alanda gençleştirme, kültür ve sıklık bakımında bulunuyoruz. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz programa da harfi harfine uyuyoruz. Çünkü tesis edilen ormanların bakımları gelecekte bu sahaların kalitesi açısından oldukça önemli. Bunun yanında ormancılık faaliyetlerini yerine getirirken, yöre insanıyla da ortak hareket ediyoruz. Yapılan çalışmaların güzel, doğru ve iyi olduğunu yöre insanımızın da onaylamasını bekliyoruz. Çünkü onların bu işi benimsemesi bizim önceliklerimiz arasında" dedi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Türker de, bölgede yapılan ormancılık faaliyetlerinin oldukça başarılı bir şekilde yerine getirildiğini, özellikle son yıllarda ortaya konulan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarında önemli bir aşamaya ulaşıldığını gözlemlediğini anlattı. Saha hazırlıklarında makine kullanımının önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Türker, gerek kızılçam, gerekse sedir sahalarında elde edilen başarının da oldukça üst düzeyde olduğunu vurguladı.

Türker, "Yapılan ormancılık faaliyetlerini çok boyutlu ele almanız ayrıca sevindirici. Yöre insanlarından tutun da ülkemizin yaban hayatı için tesis edilen tek ekosistem köprünüzle bu çalışmalarda ne kadar hassas davrandığınızı ortaya koyuyorsunuz. Ben de kendimi sizler gibi bir orman işletmecisi olarak görüyorum ve sizlerle birlikte ülkemizi gerçek anlamda yeniden inşa ediyoruz" diye konuştu.

MERSİN'DEKİ 'VERİMLİ ORMAN' SAHALARI ARTIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2010 Cuma 15:04:01
Güncelleme :1 Ekim 2010 Cuma 22:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?