2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Yaban hayat kayıt altına alınıyor

Mersin'de, yaban hayatının korunması ve av turizmine hazırlık çalışması kapsamında envanter çalışması yapıldığı bildirildi.

Bu kapsamda Çamlıyayla ilçesi sınırları içerisinde bulunan Cehennemdere ve Cocakdere bölgelerinde envanter çalışmalarına başlayan Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki yaban keçisi sayısını tespit etmeye çalışıyor.

Envanter çalışmalarının 10 gün sürmesinin beklendiğini ifade eden Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, il sınırları içinde 5 yaban hayatı geliştirme sahasının bulunduğunu belirterek, şu ana kadar 2 binin üzerinde yaban keçisi tespit edildiğini söyledi. Saday, henüz 2 bölgede ise tespit çalışmalarına başlanmadığını kaydetti.

Sürdürülebilir av yaban hayatını geliştirmenin yanında kırsal kalkınmaya da destek olmayı amaçladıklarını ifade eden Saday, envanter çalışmalarının 28 personelle sürdürüldüğünü belirterek, "Bunun yanında köylerden kılavuzluk hizmeti satın alınıyor. Ayrıca av turizmine arz edilen hayvanlar, hangi köy sınırı içinde ise o köyün tüzel kişiliğine hayvanın bedelinin yüzde 30'u aktarılıyor. Böylece kırsal kalkınmaya destek sağlamanın yanında av turizmi ile Mersin'in tanıtımına katkı sağlanmış olunuyor" dedi.

Geçen yıl av turizmi için 17 ABD'li avcının Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Saday, yaban keçisi avının bazı şartları olduğunu, bunun dışına çıkanlara büyük para cezaları verildiğini de belirtti. Saday, 7 yaşından küçük ve boynuz uzunluğu 90 santimetrenin altında olan yaban keçilerinin avlanmasının yasak olduğuna işaret etti.

Mersin'in av turizmi konusunda dünya birinciliği bulunduğunu da vurgulayan Saday, kırsal kalkınmaya destek olmanın dışında ölecek olan hayvanın av turizmi sayesinde milli ekonomiye katkı sağladığını da ifade ederek, bir yaban keçisinin ülkeye getirisinin 25 bin dolar olduğunu kaydetti. Saday, geçen yıl 37 yaban keçisinin uluslararası avcılar tarafından avlanmasına izin verildiğini dile getirerek, buradan elde edilen gelirlerle koruma alanları içinde bulunan köylere 100 bin YTL para aktarıldığını söyledi.

Hasan Saday, sürdürülen çalışmalarla yaban keçisi popülasyonunun arttığına da işaret ederek, bunun sevindirici olduğunu belirtti. 16 Ağustos tarihinde bıldırcın ve üveyik avının başlayacağını açıklayan Saday, yaban keçisi avının da Ekim ayında başlayacağını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 17:56:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selami karner IP: 88.229.187.xxx Tarih : 17.07.2008 12:49:36

kardeşim bu dağ keçilerine izin veren köy muhtarları veya neyse niye veriyorsunuz kardeşim köyler hayvancılık yapamıyoruz