8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Yağmur çiftcilerin yüzünü güldürdü

Mersin'in Erdemli İlçesi Ziraat Odası (EZO) Başkanı Himmet Ali Önder, uzun süredir devam eden kuraklık nedeniyle çiftçilerin ciddi kaygı yaşadığını, ancak son 2 gündür yağan yağmurun, üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. 

Cumartesi gününden bu yana yağan yağmurun çiftçi açısından altın değerinde olduğunu belirten Önder, 2 gündür etkili olan kar ve yağmurun, üretimde yaşanan kaybı telafi edeceğini belirtti. Kasım ayının başında etkili olan ve geçen ay "can suyu" olarak tabir edilen kısa süreli yağışın ardından uzun süre yaşanan kuraklığın, tarladaki ürünlerinin ellerinde kalmasından endişelenen üreticiyi tedirgin ettiğini ifade eden Önder, cumartesi ve pazar günü metrekareye 21.6 kilogram yağmur düşerken, pazartesi günü öğleye kadar ise metrekareye 13.2 kilogram yağmurun yağdığını ve çiftçinin bu yağışla yüzünün güldüğünü kaydetti. 


Önder, yağışın üretici açısından altın değerinde olduğunu belirterek, "Bugün sahilde yağmur, yaylalarımızda da kar devam ediyor. Hem yağmur hem kar çiftçilerimize bereket getirecek. Tahıl ürünlerinin bu yağmura büyük ihtiyacı vardı. Yer altı sularımız kurumak üzereydi. Yer altı sularımıza önemli bir takviye oldu. Bunun için çok memnunuz" dedi. 

Uzun süredir devam eden kuraklığın ardından gelen yağmurun tam zamanında yağdığını belirten Önder, "Ürün kaybımız bu yağmurla büyük oranda engellenmiş olacak. Yağmur tam zamanında yağdı. Çünkü buğdaylar yeni çıkmaya başladı. Bu yağmurun yağışı ile hiçbir ürün kaybımız kalmadı. Narenciye açısından da çok önemliydi. Mart ve nisan aylarında da böyle bir yağmurun yaşanmasını bekliyoruz. Kuraklık olduğunda rekoltede yüzde 25 oranında bir düşüş olur" diye konuştu. 

Yağmur ile tarlalarda ve narenciye bahçelerinde üreticilerin gübreleme yapmaya başladığını dile getiren Önder, gübrelemenin ardından rekoltede yaşanan yüzde 25'lik kaybın telafi edileceğini, tahıl ürünlerinde ve narenciyede bu artışın ardından yüzde 15'lik bir verim artışı beklediklerini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 18:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?