27
Nisan
2024
Cumartesi
MERSİN

Yağmur hayallerini yıktı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde etkili olan yağışlı hava, çilek üreticilerini üzdüğü gibi çilek toplayan işçileri de üzdü. 1 aydır çileğin para etmemesi nedeniyle çilek toplayan genç kızlar, son günlerde etkili olan yağışlı havanın da etkisiyle para kazanamadıklarını söyledi.

Dünya Çiftçiler Günü'nde çilek tarlasında hareketli şarkılar eşliğinde buruk kutlama yaptıklarını belirten genç kızlar, "Çünkü çilek para etmiyor. Özellikle son 1 aydır hava şartları nedeniyle de çilek toplayamıyoruz. Biz genç kızlar çilek tarlasında çalışıp kazandığımız paralarla çeyizimizi alıp, düğünümüzü yapıyoruz. Genç erkeklerimiz de aynı durumdalar. Çilek üreticisi dertli, toplayanlar dertli. 40 kuruş ila 1 TL arasında değişen fiyatlar bizleri memnun etmediği gibi, üreticilerimizi de memnun etmiyor. Bu olay bir zincir misalidir. Çilek tarlada kızlar evde kaldı diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Öğleye kadar 18, akşama kadar 26 lira yevmiye alan ve burukta olsa Çiftçiler Günü'nü tarlada oynayarak kutlayan çilek işçileri, fiyatların düşük olması nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini, bu nedenle de para kazanamayan üreticinin işçi ücretlerini ödemekte zorluk çektiğini belirtti. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, tarlada çilek toplayan işçilerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton civarında çilek hasadının beklendiğini kaydetti. Üretimi yapılan çileğin sezon başından itibaren 20 bin tonunun Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya ve Moldova'ya ihraç edilmesini ve 300 milyon lira girdi sağlanmasını, kalanının ise iç piyasada tüketilmesini hedeflediklerini anlatan Can, ancak son günlerde etkili olan yağışlı havanın üreticiyi üzdüğünü söyledi.

Yağan yağmur nedeniyle ürünün kalitesiyle birlikte fiyatların da düştüğüne değinen Can, "Bu yıl da, geçen yıl gibi 20 bin ton ihracat hedefliyorduk. Ama şu an beklentimizin ne olacağını bilemiyoruz. Karamsar olmak istemiyoruz ama yaklaşık 10 gün boyunca ihracat yapmamız mümkün değil gibi görünüyor" dedi.

Üreticinin sezon başından itibaren fiyatlardan memnun olduğunu belirten Can, geçtiğimiz haftalarda iç piyasaya sunulan çileğin 1,5 liradan alıcı bulduğunu, şu anda ise meyve suluk çileğin 40 kuruşa, iç piyasa için ise 1 liraya düştüğünü aktardı.

YAĞIŞ HESAPLARI DEĞİŞTİRDİ

İlçedeki bazı üreticilerin örtü altında 100 dönümlük arazide topraksız tarımla çilek üretimi yaptığını kaydeden Can, "Normalde ekilen çilekte bir dönümden 4 ton civarında ürün alınırken, bu sistemle bir dönümden 10 ton civarında ürün hasat edilebiliyor. Bu sayede gelecek yıla dönük olarak ihracattaki rekabetimizi artırabileceğimize umutlanıyorduk. Ama yaşanan yağış hesaplarımızı değiştirdi. Şu an tek temennimiz 20 bin tonluk ihracat hedefine ulaşmak. Bu hedefi de topraksız üretim sayesinde tutturmayı umut ediyoruz" diye konuştu.

Çiftçilerin Çiftçiler Günü'nü de buruk kutladığını vurgulayan Can, "Şu anda bir dönüm çilek maliyeti 5 bin lira. İlaç, gübre, fide, naylon ve işçilik maliyeti her yıl artarken çilek fiyatları ise hep aynı. Öte yandan üreticiden 1 liraya alınan çilek ise büyük şehirlerde tüketiciye 5 liranın üzerinde fiyatlardan satılıyor. Bu nedenle üretici zarar ederken tüketici ise yüksek fiyattan çilek yemek zorunda kalıyor. Bu dengesizliğin de giderilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2013 Çarşamba 16:41:48
Güncelleme :15 Mayıs 2013 Çarşamba 16:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?