3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Yamur altında gösteri

Mersin'de mimar ve mühendisler, ekonomik krizle birlikte başlayan işten çıkarmaları ve son dönemlerde yapılan zamları protesto etti.

Sağanak yağış altında gerçekleştirilen gösteride eylemciler, daha barışçıl ve daha adaletli bir Türkiye özlemini dile getirdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyeleri, Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Mersin Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önünde bir araya geldi. Burada pankart açıp slogan atan göstericiler, yapmış oldukları ortak açıklamada da Amerika'da başlayan ve tüm dünyaya yayılan küresel krizin temelinde kar hırsı ve sömürüye dayalı bir ekonomik anlayışın yattığına dikkat çekti. Daha sonra grup adına açıklamayı okuyan TMMOB İKK Sekreteri Kamer Gülbeyaz, üretimin yerine rantı ön plana çıkaran, kamusallığın yerine özelleştirmeyi dayatan, dayanışmanın yerine de rekabeti körükleyen, toplumun yerine bireyciliği ortaya koyan anlayışın insanın doğasına aykırı olduğunu ve bugün gelinen noktada da iflas ettiğini söyledi.

Gülbeyaz, dünya ölçeğinde yaşanan krizin asıl nedeninin siyasal ve ekonomik sistemin kendisi olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de emekçi ve yoksul kesimlerin aylık maaşı; doğalgaz, elektrik, su ve telefon tüketim faturalarına dahi yetmezken, yeni bir ekonomik krizin cenderesine sokulmuşlardır. Bu kriz, milyonlarca kişiyi açlığa ve sefalete sürükleyecektir. Bu krize sebep olan emekçiler değildir, kamu çalışanları değildir, çiftçiler değildir, esnaf değildir, köylüler hiç değildir" dedi.

Kriz bahane edilerek işten çıkarmaların hiçbir haklı yanı olmadığını, bunun yanında yapılan zamlarla birlikte ücret indirimlerine gidilmesine de karşı çıktıklarını anlatan Kamer Gülbeyaz, küresel krizin faturasının halka kesilmek istendiğini, ancak bu duruma asla izin vermeyeceklerini dile getirdi. Gülbeyaz, gerektiğinde alanlara çıkarak, demokratik haklarını kullanabileceklerini söyleyerek, "Bugün daha barışçı, gelirini daha adaletli paylaşan bir dünya için mücadele etme zamanıdır. Gelin bir olalım, birlikte mücadele edelim. Farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görelim" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 14:58:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?