2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Yargıya gölge düştü

Mersin Serbest Bölgesi’nde devam eden kaçakçılık soruşturmasının kilit isimlerinden Serbest Bölge eski Müdürü ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Standardizasyon Genel Müdür Yardımcısı Erol Taşyürek ile eski müdür yardımcısı ve İstanbul Kıyı Bankacılığı Serbest Bölge Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Atıl, bugün eli kelepçeli olarak getirildikleri adliyede savcıya ifade verdi.

Taşyürek iddialarla ilgili olarak " Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Adalet mutlaka yerini bulacak" dedi.


Jandarma Genel Komutanlığı ve Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Mersin Serbest Bölgesi’nde geçen Mayıs ayında başlattığı kaçakçılık soruşturması sürüyor. Soruşturma kapsamında kaçakçılığın mali boyutunun belirlenmesi amacıyla Mersin gümrük müşavirlerinden oluşan uzman heyetin 18 firmayla ilgili incelemeleri de devam ediyor.

 Heyetin aylar süren incelemesinde kaçakçılığın mali boyutunun portresi de çıkmaya başladı. Yapılan incelemeler sonucunda, kaçakçılığın çeşitli türde malların stok kayıtlarının kağıt üzerinde paravan şirketlere satılmış gibi gösterilerek sıfırlandığı, bu malların rüşvet karşılığı bölgeden çıkartılarak yurt içinde pazarlandığı iddiaları yeralıyor. Bu yöntemle devletin milyonlarca dolar gümrük ve fon vergisi yönünden zarara uğratıldığı belirtilirken, kaçakçılığın mali boyutunun ise 1 milyar dolara ulaşabileceği ileri sürülüyor. Mersin Serbest Bölgesi’nde yürütülen operasyon kapsamında isimleri ön plana çıkan ’Bufalo’ operasyonu sanıklarından Serbest Bölge eski Müdürü Erol Taşyürek ile Mersin Serbest Bölge eski Müdür Yardımcısı H.Hüseyin Atıl, geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine konmuştu. Tutuklu sanıklar, bugün Mersin Adliyesi’ne eli kelepçeli olarak getirilerek savcıya ifade verdi. Cumhuriyet Savcısı Hakan Günalp tarafından ifadeleri alınan zanlılardan Erol Taşyürek, hakkındaki iddialarla ilgili olarak, bir yanlışlık olduğunu ve adaletin en kısa zamanda yerini bulacağını söyledi. Serbest Bölge Müdür ve Müdürlüğü’nün yetki ve görevlerinin çok açık bir şekilde kanunda belirtildiğini ve isnat edilen suçlarla uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını ifade eden Taşyürek, "Dolayısıyla en kısa zamanda adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Bölge Müdürlüğü’nün denetim görevi yoktur. Bölgenin, denetim görevi Gümrük İdaresine aittir. Dolayısıyla Bölge Müdürlüğüne kanunlarda verilmiş denetim, malların fiziki muayenesi, sayımı, tespiti gibi bir görevi yoktur" dedi.

Mersin-İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 10:41:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?