5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Yarım asırdır kilim dokuyor

Mersin'in Silifke ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Cemal Güleç, Yörük kültürü olan çulfalıkta yarım asırdır kilim dokuduğunu söyledi.

Eski çamaşırları parçalayarak ip haline getirip çulfalıkta dokuduğunu ifade eden Güleç, hem kendisini oyalayacak bir işi olduğunu, hem de çulfalıkta kilim dokumanın ağrıyan dizlerine iyi geldiğini belirtti.

4 çocuk, 5 torun sahibi olan Güleç, eşi Huriye Güleç ile yıllardan bu yana kilim dokuduklarını, eşinin ağrıları sebebiyle artık dokuyamadığını belirtirken, kendisinin bu görevi üstlendiğini dile getirdi.

Silifke'de yıllardan bu yana gelen Yörük kültürünü gelecek nesillere taşıma konusunda kendisine de görev düştüğüne inandığını belirten Güleç, bu sebeple torunlarına da çulfalık dokumayı öğretmek istediğini söyledi.

Oturdukları evin altında çulfalık kurup her gün en az iki saat kilim dokuduğunu belirten Güleç şunları kaydetti: "Yıllardan bu yana eşim ile birlikte evimizin altına kurduğumuz çulfalıkta kilim dokuyoruz. Geçmiş yıllarda her evde mutlaka bir çaput çul dediğimiz kilimden olurdu. Şimdilerde çok az kesim bu kilimleri evlerine seriyor. Özellikle yaz aylarında serin tuttuğu için bizim gibi Yörük kültürünü bilen insanların tercih ettiği kilimleri isteyen arkadaşlarımıza da hediye niyetinde dokuyoruz. Bizim amacımız Yörük kültürünü yaşatmak. Silifke'nin geçmişinde Yörüklerin ve onların kültürlerinin çok büyük yeri ve önemi vardır. Bu sebeple kültürümüzü yaşatıyoruz" dedi.

Gün içinde torunları ile evde zaman geçiren Güleç, yaptığı işi çok sevdiğini, sağlık yönünden de çok faydası olduğunu, kadın işi olarak görülen kilim dokuma sanatını kendine meslek edindiğini söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 13:41:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?