5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Yarın 'Dünya Süt Günü'

Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olabilmesi için çocukların beslenmelerine önem verilmesi ve bunun yanında günde en az 2 bardak süt içmelerinin sağlanmasını istedi.

Oluğ, Dünya Süt Günü dolayısıyla sütün kalsiyum açısından zengin olduğunu ve bu özelliğiyle de insan vücudu açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Oluğ, bu nedenle sütün faydalarının öğretilmesi, süt içme alışkanlığının kazandırılması ve süt tüketiminin arttırılması amacıyla her yıl 21 Mayıs'ta 'Dünya Süt Günü'nün kutlandığını hatırlattı.

Okul çağının, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönem olduğuna dikkat çeken Oluğ,"Bu dönemde çocuklar yetersiz ve dengesiz beslenirlerse hastalıklara karşı dirençsiz olurlar, sık hastalanırlar, hastalıkları ağır seyreder" dedi.

Bugün gelinen noktada Türkiye'de okul çağında çocukların, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Oluğ, bu durumun da ekonomik yetersizlikten çok bilgi eksikliğinden kaynaklandığını savundu. Ailelerin beslenme konusundaki tutumunun oldukça önemli olduğuna işaret eden Oluğ, bu konuda da gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.

Süt tüketiminin yetersiz olması nedeniyle şişmanlık, zayıflık, raşitizm, diş çürükleri ve beslenmeye bağlı olarak vitamin ve mineral yetersizliğiyle birlikte öğrencilerin öğrenme kapasitesi ve ağlama yeteneğinin olumsuz etkileneceğini anlatan Hasan Hüseyin Oluğ, ayrıca yetersiz süt tüketiminin ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesi ve üretkenliği de olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Oluğ, "Süt, bütün besin maddelerini, gerekli olan vitaminleri, enzimleri, daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı olma özelliğine sahip. Kalsiyum, protein, A, B, D ve E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların, süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor. Gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olması
için, çocukların sağlıklı beslenmelerine önem verilmeli ve günde en az 2 bardak süt içmeleri sağlanmalıdır" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 16:47:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?