2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Yaz mevsiminde keneye dikkat!

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş, kene popülasyonunun artışında çeşitli etkenler bulunduğunu belirterek, keneyle mücadelede Tarım Bakanlığı ve belediyelerin ortak projeler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Ateş, yaptığı açıklamada, kene popülasyonunun artışındaki etkenlere dikkat çekti. Son dönemde doğadaki gelişmelerin gözlenemez olduğunu savunan Ateş, 1984 yılında Zirai Mücadele Genel Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılarak araştırma enstitülerinin önemli ölçüde işlevsizleştirildiğini ileri sürdü.

Ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerinin bu alanda çalıştırılmamasının sorunlardan biri olarak görüldüğüne işaret eden Ateş, "Temel sorunlardan biri budur. Eskiden kimyasal ve kültürel önlemler alınarak bu gibi patlamalar önlenebiliyordu. Devlet bu alanlara gerekli kaynakları ayırmayınca özel sektör de bu alanlara girmeyeceğine göre iş yine kamu yönetimine düşüyor" dedi.

Kene popülasyonunun artışındaki bir diğer nedenin de kuş gribi nedeniyle yapılan kanatlı hayvan itlafı olduğuna işaret eden Ateş, "Doğada bazı canlılar bir diğer canlıyı kontrol ederler. Bundan 10 sene önce buğdaydaki süneyle mücadele edilirken ilacın dozu ve çalışma alanı artırılınca köyleri fare basmıştı. Yaşam döngüsünün içinden bir canlıyı çektiğinizde böyle sonuçlar kaçınılmaz olur. Kenenin kontrol edicilerinden bazıları kanatlı hayvanlardır, hindilerdir, tavuklardır" diye konuştu.

Kene sayısının artışındaki tek nedenin tabii ki kanatlı hayvan itlafı olmadığını söyleyen Ateş, bazı kimyasal tedbirlerin uygulanması, örneğin ULV tekniğiyle yüzey ilaçlamasının yapılması gerektiğini kaydetti. Bu ilaçlamaların da belediyeler tarafından hemen uygulanması gerektiğine dikkat çeken Ateş, "Tabii ki amaç kenenin ortadan kaldırılmasıdır, artışın önlenmesidir. Belediyelerin olanakları kısıtlıdır. Tarım Bakanlığı ile belediyeler kene mücadelesinde ortak çalışmalıdır. Kene konusunda Tarım Bakanlığı ve belediyeler acilen ortak projelerde buluşmalıdırlar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 14:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?