4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Yaz sezonu öncesi tedbir alındı

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Mersin'in, birinci derecede orman yangınına hassas bölgeler arasında yer aldığını belirterek, yaz sezonu nedeniyle bir dizi tedbir aldıklarını söyledi. Gözükara, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmalarını istedi.

Orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında ilgili kurumların katılımı ile düzenlenen komisyon toplantısında konuşan Gözükara, orman yangınlarını önleme ve yangınla mücadele konusunda, orman teşkilatı dışındaki birçok kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak bunlardan destek aldıklarını belirtti. Toplantıda, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında komisyon üyelerine bilgi veren Gözükara, alınan tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yangın mevsiminde görevliler dışında giriş ve çıkışa yasaklanan ormanların, orman muhafaza memurları ve jandarma tarafından kontrol edileceğini ifade eden Gözükara, halkın piknik yaptığı yerlerde yakılan ateşlerin söndürülmesi konusunda ise, yayın vasıtaları ve çevre kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak uyarılarda bulunulacağını söyledi.

İl Sivil Savunma Müdürlüğü bünyesindeki arama kurtarma ekiplerinin gerektiğinde hem çalışmalara katılacağını hem de gerekli eğitim çalışmalarını gerçekleştireceklerini belirten Gözükara, "Karayolları, İl Özel İdaresi, DSİ ve tüm belediyeler orman yangınları ile mücadelede günün 24 saatinde faydalanılacak, araç ve gereçlerini talep halinde mazeret belirtmeden yangına hareket ettireceklerdir" dedi.

Karayolları ile İl Özel İdaresi'nin ormandan geçen yol kenarlarındaki ot temizliğini 1 Haziran 2009'a kadar bitireceklerini söyleyen Gözükara, TEDAŞ ve TEİAŞ'ın da yangın mevsimi öncesi ormandan geçen tüm enerji nakil hatlarının kontrol ve bakımını yapacaklarını vurguladı.

Hayvanları ile göç eden vatandaşların konaklama ve dinlenme yerlerinin denetim altında tutulacağını ve kesinlikle ateş yakılmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Gözükara, "Askeri birlikler talep halinde yangınla mücadele çalışmalarına katılacaklardır. Gerek jandarma gerekse emniyet birimleri ile diğer resmi ve özel kuruluşlar ayrıca 'Alo 177' numaralı telefona ihbarda bulunacaklar ve aldıkları orman yangın ihbarlarını en yakın orman teşkilatına bildireceklerdir. Rüzgarın şiddetli ve nem oranının düştüğü günlerde, köy muhtarlıkları genç ormanlara yakın ve bitişik evi olan hane sahiplerini ve orman köylülerini uyaracaklardır. Ormanla bitişik ev ve bahçesi olanlar, ev ve bahçelerin ormanla arasına 10 metre genişliğinde emniyet hattı oluşturacaklardır. Orman içi ve kenarında bulunan maden arama ve işletme, turizm ve özel ağaçlandırma gibi amaçlarla kurum veya şahıslara tahsis edilen orman alanlarında, bu kurum ve kişiler gerekli tedbirleri alacaklardır" diye konuştu.

Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Soley de, toplantıda yaptığı konuşmada, orman yangınlarının ve yangınla mücadelenin önemini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 17:51:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?