2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Yazın beslenmeye dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarla birlikte insanların beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Erdemli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Züleyha Kaplan, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri, sıvı ve elektrolit kaybına bağlı rahatsızlıklara yol açtığını belirterek, bu olumsuz etkilerin bir kısmından yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilerek korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Suyun yaşamın her evresinde olduğu gibi bu sezonda da en fazla gereksinim duyulan besin maddesi olduğunu anlatan Kaplan, "Yazın sıcakların etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde en az 2 ya da 2.5 litre (10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir" dedi.

Bebekler ve çocukların sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için anne ve babaların dikkatli olması gerektiğini belirten Kaplan, şöyle konuştu: "Yazın, kış sezonuna göre egzersiz ve spor daha fazla yapılacağından; yazın spora başlamadan 15 dakika önce 1-1,5 bardak, spor sırasında 15 dakikada bir yarım bardak su içilmesi gerekmektedir."

Yaz aylarında kızartma ve yağlardan alabildiğine uzaklaşarak, ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: "Günlük 3 ana öğünü atlamamak gerekir. Yazın sebze ve meyve tüketimimiz daha fazla arttığı için; besin zehirlenmelerinden korunmak için; bütün sebze ve meyvelerimiz bol akan su altında yıkanmalı ve sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlıların sütlerinin pastörize olmasına dikkat edilmelidir."
Kaplan, yaz aylarında serinlemek için çok fazla tüketilen gazlı, şekerli, kafeinli içecekler yerine meyve ve taze sıkılmış meyve sularının tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 13:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?