5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Yelkenli 'Tay' ile dünya turuna

Denize olan tutkularına yenik düşen çift, Mersin'den 'dünya turu'na çıkacak.

Ankaralı deniz tutkunu çift, 200 model yelkenlileriyle birlikte 30 bin deniz mili kat edip tam 100 ülkeyi gezmeyi planlanıyor.

Emekli hava yarbayı olan 63 yaşındaki Saygın Merdinler, eşi Kamuran Merdinler (50) ile birlikte dünya turuna çıkmaya hazırlanıyor.

Hayallerini gerçekleştirme adına 40 yaşında amatör kaptanlık kursuna katılarak hem denizcilik eğitimi alan, hem de yüzmeyi öğrenen Saygın Merdinler, 2003 yılında Amerika'dan 11 metre uzunluğunda ve 3.5 metrede genişliğinde yelkenli bir yat satın aldığını söyledi.

Eşiyle birlikte yelkenliye; 'Tay' adını verdiklerini kaydeden Merdinler, kendilerine zaman sınırlaması yapmadıklarını, sağlık ve maddi durumları elverdiği sürece çok sayıda ülkeyi gezmeyi hedeflediklerini vurguladı.

31 yıldan bu yana boat sovlarda yelkenli tekneleri, motoryatları eşiyle birlikte merakla incelediklerini anlatan Merdinler, "Hep bir sandal ya da şişme bot almayı hayal ederdik. Fakat sonra fikrimizi değiştirdik. 2003 yılında ABD'den 2000 model bir tekne satın aldık. İlk uzun yol yolculuğumuzu da tekneyi ABD'den Türkiye'ye getirirken yaşadık. Atlas Okyanusu'nu eşimle birlikte aştık. Hayallerimizi bir adım daha ilerleterek dünya turuna çıkmaya karar verdik. Öncesinde eşimle birlikte amatör kaptan ehliyeti aldık. Hayallerimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

Çocuk gelişimi eğitmeni olan Kamuran Merdinler de yüzmekten korktuğunu ancak teknelere olan tutkusu nedeniyle yüzmeyi öğrendiğinin altını çizerek, sağlık sorunları nedeniyle denizde olduğu süre içinde ilaç kullanması gerektiğini ancak buna rağmen yine de tutkusundan asla vazgeçmediğini dile getirdi. Tüm kadınlara denizle iç içe yaşamaları tavsiyesinde bulunan Merdinler, "Denize adımlarını attıkları zaman bir daha vazgeçemeyeceklerinden eminim" diye konuştu.

Merdinler çifti Yunanistan, İtalya, İspanya, Atlas Okyanusu, Amerika, Kanada, Pasifik Okyanusu, Yeni Zelanda, Avusturya, Uzakdoğu, Hint Okyanusu, Kızıldeniz ve Akdeniz rotasını izleyerek; 30 bin deniz mili yol kat edip yaklaşık 100 ülkeyi gezmeyi planlıyor.

Çiftin dünya turu süresince çektikleri görüntü, fotoğraf ve anılarının yer alacağı yazılarsa Mersin Deniz Ticaret Odası'nın (MDTO) resmi internet sitesi olan 'www.mdto.org.tr' adresinde yayımlanacağı bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 15:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?