5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Yeni bir yat limanına ihtiyaç yok'

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Taşucu Seka Limanı'nın yat limanına dönüştürülmesinin yanlış olacağını ve söz konusu limanın önümüzdeki dönemde özellikle Doğu Akdeniz açısından kilit noktada yer alacağını savundu.

Cihat Lokmanoğlu, MDTO'nun kuruluşunun 20. yıldönümü nedeniyle düzenlemiş olduğu basın toplantısında bugüne kadar yapmış oldukları çalışma ve hayata geçirilen projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Denizcilik sektörünün ekonomideki lokomotif özelliğini, bölgenin sosyal yaşantısına yansıtılarak, ortaya çıkartılan katma değerin de bölge insanının hizmetine sunulması noktasında çalıştıklarını anlatan Lokmanoğlu, geçen 20 yıllık zaman diliminde de bu hedefe ulaştıklarını savundu.

Lokmanoğlu, 'Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi' kapsamında 2008 yılında temeli atılan MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nin 209-2010 eğitim-öğretim yılında faaliyete gireceği bilgisini verdi. Toplam 240 öğrenci kapasitesine sahip okulun aynı zamanda da Türkiye'de 'model' olarak kabul edildiğini kaydeden Lokmanoğlu, okulun Türk denizcilik sektörüne önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

"MERSİN'E 3. BİR YAT LİMANI YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ"

Gazetecilerin kendisine yöneltmiş olduğu sorulara da yanıt veren Cihat Lokmanoğlu, Mersin'in merkez ilçesi Yenişehir'de yer alan yat limanıyla ilgili olarak ihaleyi kazanan firmanın gerekli yatırımları yapmak istediğini ancak finansman konusunda sıkıntı yaşadığını ve bu nedenle de ortak aradığını anlattı.

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan Kumkuyu Yat Limanı'nın da 15 Temmuz 2009 tarihinde yeniden ihaleye çıkartılacağını hatırlatan Lokmanoğlu, "İhaleye katılan olur mu olmaz mı bilmiyorum ama şu anda Mersin'de atıl olan 2 ayrı yat limanı var. Durum böyleyken 3. bir yat limanının daha yapılmasını doğru bulmuyoruz. Mersin'in yeni bir yat limanına ihtiyacı yok. Taşucu Seka Limanı'nın bulunduğu konum itibariyle Bozyazı ve Kumkuyu'daki limanlara çok yakın. Dolayısıyla böylesi bir yatırım yanlış olur" dedi.

Bugün gelinen noktada Türkiye'de liman sayısının yetersiz olduğunu ve özellikle Doğu Akdeniz'de önümüzdeki dönemde Taşucu Seka Limanı'na çok ihtiyaç duyulacağını savunan Lokmanoğlu, yaşanan gelişmelere karşı çıktıklarını ve konuyla ilgili olarak başta Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı olmak üzere gerekli yerlere yazışmalarda bulundukları bilgisini verdi.

Lokmanoğlu, tüm bu gelişmelerin ardından nasıl bir durumla karşı karşıya kalacaklarını bilmediklerini ancak Seka Limanı'nın yat limanına dönüştürülmesinin büyük bir hata olacağını savundu. Söz konusu limana yaklaşık 5 yıl önce devletin 3 milyon dolarlık bir yatırım yaptığına dikkat çeken Lokmanoğlu, söz konusu işletmenin yat limanına dönüştürülmesi halinde de bu paranın boş yere harcanmış olacağını ve bunun da hesabının sorulması gerektiğinin altını çizdi.

"MERSİN LİMANI'NIN DEVREDİLMESİ BU KADAR KOLAY OLMAMALI"

Lokmanoğlu, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın, yeni işlere girme ve yeni adımlar atabilme adına Mersin Limanı'nı devredebilecekleri yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi. MDTO olarak Mersin Limanı ile yakından ilgilendiklerini ve limanın özelleştirilmesi sürecinde kurdukları ortaklıklarla da limana talip olduklarını hatırlatan Cihat Lokmanoğlu, limanların kent açısından oldukça önemli kuruluşlar olduğunu ve aynı zamanda da bir 'ekmek kapısı' olarak da öne çıktığını söyledi.

Lokmanoğlu, "Akfen Grubu, Mersin Limanı'nı elinden çıkartıp, bir başka işletmeye devredebilir mi? Bu konuda kafamda çok büyük soru işaretleri var. Hamdi Akın, böylesi bir beyanatta bulunmuş ama prosedür nedir bilmiyorum ama bu kadar kolay olmamalı. Çünkü bazı taahhütler var, büyük paralar yatmış. Hamdi Akın çıkıp da 'Ben limanı devrediyorum' dediği zaman bu iş hemen olacak diye bir şey yok. Ortada yerine getirilmesi gereken taahhütler, alınması gereken izinler var. Yani sizin anlayacağınız iş biraz karışık" diye konuştu.

Mersin Limanı'nın bittiği yerle Serbest Bölge arasında kalan bölgede 300 milyon dolarlık bir yatırımla konteynır limanı yapılması yönünde bir proje hazırlandığına işaret eden Lokmanoğlu, söz konusu projenin hayata geçirilmesi kent adına çok önemli bir adım olacağını, bunun geleceğini lojistikte arayan Mersin'e faydası olacağını savundu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:21:15
Güncelleme :29 Haziran 2009 Pazartesi 14:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?