8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Yeni dönem sebze ekimi ertelendi

Mersin'in Erdemli ilçesinde, örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde yeni dönem sebze dikimlerinin sıcak hava ve susuzluk nedeniyle 10 gün ertelendiği bildirildi.

Erdemli'de seralarda her yıl yeni dönem sebze dikimlerinin ağustos ayının 20'si ile 30'u arasında gerçekleştirildiğini belirten Erdemli Örtüaltı Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Polat Serin, üreticilerin bu yıl sıcaklık ve susuzluk nedeniyle sebze dikimlerine 10 gün geç başlayacağını söyledi.

Erdemli'de 12 bin 500 dekarda seracılık yapıldığını ifade eden Serin, "Bu arazilerin yüzde 90'ında domates, yüzde 10'luk kısmında da salatalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu yıl üreticimiz su sıkıntısı ve sıcaklık nedeniyle ağustos sonunda yapılacak olan yeni sezon sebze dikimlerini eylül ayı başına erteleyecek. Bu ertelemede Antalya yöresi üretim tarihleriyle, Mersin yöresinin üretim tarihlerinin çakışmış olması ve üreticimizin pazar kaygısı da etkili olmuştur" dedi.

Seralarda yetiştirilen ürünlerin günlük su ihtiyacı konusunda da bilgiler veren Serin, "Seralarda günlük dekar başına su ihtiyacı 5 ile 7 ton arasında değişmekte olup, yaz aylarında bu ihtiyaç 7 ton, kış aylarında ise 5 ton olmaktadır. Açıkta sebze yetiştiriciliğinde dekardaki su ihtiyacı ise günlük 7-8 ton civarında olmaktadır. İlçemizde 45 bin 500 dekar arazide açıkta sebze üretimi gerçekleştirilmekte, bu üretim faaliyeti de yayla köylerimizde gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir susuzluk ve sıcaklık olayında ise yetiştirilen bitkiler olumsuz etkilenmekte, verim ve kalite aynı oranda düşmekte. Dolayısıyla çiftçimiz ekonomik anlamda zarar görebilmekte" diye konuştu.

Kuraklıkta suyun tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizen Serin, "Ürünler kesinlikle çiftçinin isteğine göre değil, bitkinin su isteğine göre sulanmalıdır. Atadan kalma yöntemler yerine modern teknoloji ile sulama gerçekleştirilmeli. Bitkinin suya ihtiyaç duyduğu saatlerde sulama yapılmalıdır. Çiftçiler, bitkinin su ihtiyacını belirleyen ve buna göre kısa süreli aralıklarla sulamayı gerçekleştiren sulama otomasyon sistemlerine geçmelidir" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 16:41:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?