3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Yer fıstığı hasadı başladı

Mersin'in Silifke ilçesinde, kuraklık ve girdilerin artmasından dolayı her geçen gün ekim alanları azalan yer fıstığı hasadına başlandı.

Silifke Ovasında toplam 2 bin 100 dekar alanda ekimi yapılan yer fıstığı traktörlerle topraktan sökülüp kadınlar tarafından dalından tek tek şifleniyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda 2 YTL'den alıcı bulan yer fıstığı, üreticisinin yüzünü yine güldürmedi.

Gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının yüksek olmasının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirten yer fıstığı üreticisi Şükrü Genç, "Fıstık fiyatları yerinde sayıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fıstıklarımızı 2 YTL'den satıyoruz. Bir dönüm fıstığın maliyeti 250-300 YTL'yi buluyor. Dönümünden 200 kilogram fıstık topluyoruz. Onlarca işçinin çalıştığı tarlalarımızda işçiye günlük 20 YTL ödüyoruz. Devletimizden ilaç, gübre ve mazot fiyatlarını düşürmesini istiyoruz" dedi

Günlüğü 20 YTL'den fıstık ayıkladıklarını belirten işçi kadınlar ise, "Ürün fiyatları yerinde saydığı için işçi fiyatları da yükselmiyor. Sabahın erken saatinden akşama kadar ellerimizle tek tek fıstık şifliyoruz" dediler. Dalından ayrılan yer fıstıkları satılırken dalları da hayvanlara yem oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 11:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?