5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Yer Kirazı tanıtım toplantısı

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) tarafından, Mersin'in Silifke İlçesi'nde 2 dönümlük arazide üretimi başlatılan "Yer Kirazı" meyvesinin tanıtım toplantısı Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği toplantı salonunda gerçekleşti.

Yapılan tanıtım toplantılarıyla "Yer Kirazı" meyvesinin dikiminin artacağını belirten Mersin İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi Ziraat Mühendisi Kubilay Derin, "Silifke Kapızlı bölgesinde 2 dönümlük örtü altında bu ürünün ilk dikimlerini gerçekleştirerek geliştirmeye çalışıyoruz. Çiftçilerle yapılan bu tanıtım toplantıları ile çiftçilerimizin bu ürüne yönelmesini hedefliyoruz. Yer kirazı, çiftçilere küçük arazi alanlarında bol kazanç sağlayacak ve üretim girdileri çok az olan bir üründür. Çiftçilerimize bu ürünü tarlalarında denemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

AKİB Raportör Yardımcısı Sami Güven, "Ürünümüz Kolombiya menşeli bir üründür. Latince adı "Physalıs" olan yer kirazı meyvesi; Kolombiya ve çevresinde üretilmeye başlamıştır. Bizde AKİB olarak bu ürünün bölgede tanıtılması için Adana ve Mersin'de tanıtım toplantıları gerçekleştirdik. Bundan sonra da Silifke ve Anamur'da tanıtım toplantımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

Dünyanın küresel ısınmanın etkisi altına girmesi, yörede egzotik meyvelerin üretim koşullarını kolaylaştırdığını ifade eden Güven, küresel ısınmanın etkilerinin artmasıyla bölgemizde birçok tropikal meyveler yetiştirilmesi kolaylaştı. Ticaretten Sorumlu Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen'de bize yaptığı önerilerle bölgede egzotik meyvelerin üretiminin arttırılmasına yöneldik. Yapılan bir dizi araştırmalar sonucunda üretimi hem kolay hem de bol kazançlı bir ürün olan yer kirazı meyvesi üzerinde yoğunlaştık. Çünkü çiftçilerimiz açısından birçok artıları olan bir meyve. Meyvenin dışında bulunan doğal muhafaza yaprakları ürünü kesimden 20 gün sonrasına kadar koruyabiliyor. Bu da çiftçiler için çok önemli bir nokta. Bunun dışında katma değeri çok yüksek ve tarım girdileri çok fazla olmayan bir ürün. Fazla zirai ilaç kullanmadığımız için de ilaç kalıntısı olmayan bir ürün. Sağlık açısından da besleyici değerleri çok yüksektir. Bütün bu avantajlar bu ürünün bölgede üretiminin arttırılmasına bir sebeptir. Kullanım alanları çok geniş olan ürün pastadan tutunda şarap yapımına varıncaya kadar da birçok sektörde kullanılabiliyor" diye konuştu.

Atalardan miras kalan arazilerin kardeşler arasında pay edilmesiyle arazi bütünlüğünün bozulmaya başladığını da belirten Güven; "Akdeniz bölgesinde üretim daha çok turunçgil ağırlıklı. Mirastan dolayı bölünerek parçalanan tarım arazilerinde çiftçilerimiz ağaç dikerek yıllar sonra yapmış olduğu bu yatırımı geri kazanabiliyor. Ama araziler küçük olduğu için yeterli düzeyde gelir elde edemiyor. Fakat Yer Kirazında geri kazanım 100 gün sonra başlıyor ve çiftçilerimize 3-4 ay gibi bir zaman zarfında ürün verebiliyor. Üstelik küçük arazi parçalarında kolayca yetiştirilerek pahalıya satılan bu ürün çiftçilerimize bol kazanç sağlıyor.
Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin bu ürün için en önemli yaptığı katkı bu ürünün tanıtımıdır. Birlik olarak ulusal çapta yayın yapan televizyon kuruluşlarında ve tarım dergilerinde bu ürünün tanıtımı için yazılar hazırlayıp röportajlar veriyoruz. Çünkü ürünün en büyük eksiği tanınmamasıdır. Tanınmazsa eğer çiftçi üretir elinde kalır. Tanıtım çalışmaları yanında çiftçilerimize bu ürünün fide temini konusunda yarım ediyoruz ve üretilen ürünleri takip ederek alıcıların üreticiye yönlendirilmesi konusunda köprü görevi görüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Toplantıya Arpaçbahşiş Belediye Başkanı Musa Demir, ERTUB başkanı Cemalettin Kurt, Mersin Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ayşe Sakarya ve çiftçiler katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 13:14:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bahtiyar UZUNBAY IP: 85.96.207.xxx Tarih : 23.06.2009 15:22:22

 Yer Kirazı Physalis, Nedir, Yer Kirazı Nedir, Yer Kirazı Fidesi, Yer Kirazı Fidanı, Yer Kirazı Meyvesi, Yer Kirazı Yetiştiriciliği, Yer Kirazı Nasıl Yetiştirilir, Yer Kirazı Üretimi, Yer Kirazı Tohumu Hakkında Ayrıntılı Bilgiyi Aşağıdaki Sitelerden Alabilirsiniz.

1-http://www.yerkirazı.com/,
2-http://www.incaeriği.com/,
3-http://physalis.tropikalmeyveler.com/,
4-http://physalisfidani.com/,
5-http://physalisfidesi.com/