3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Yeraltı suları tehdit altında

Jeofizik Mühendisi Ali Karan, küresel ısınmanın uzun vadede yeraltı sularını olumsuz etkileyeceğini belirterek, su kullanımında bilinçli tüketim yapılması gerektiğini söyledi.

Karan, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın etkisi ile yüzey sularında büyük bir azalma yaşandığını, yüzlerce yıllık dere ve çeşmelerin kuruduğunu hatırlatarak, bu olumsuzluktan kısa vadede olmasa da uzun vadede yeraltı sularının etkileneceğini belirtti.

Yeraltı sularındaki sıkıntılardan birinin özellikle kuyu suları olduğuna işaret eden Karan, "Çok yakın aralıklarla sondaj yapılıyor. Komşusunda çıkınca hemen yanına kendisi de kuyu açıyor. O bölgenin bir beslenme potansiyeli var. Beslenme potansiyelinin üzerinde çekim yaparsanız elbette yeraltı suları eksiliyor ve o bölgedeki su kuruyor. Uzun vadede elbette bu şekilde devam ederse, küresel ısınmadan yeraltı suları da büyük oranda etkilenecektir" dedi.

Bu konuda alınması gereken tedbirleri zaten insanların zorunlu olarak uygulamaya başladığını anlatan Karan, şöyle konuştu: "Bunlardan biri de sulama sularında yaşanıyor. Önceden salma su ile sulama yapılıyordu, sonra yağmurlama yöntemine geçildi, şimdi ise damlama sistemi kullanılıyor. Yani ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için bilinçli tüketim yapılması gerekiyor. Çeşmelerimizden gelen içme suyu, amacının dışında kullanıyor. Bununla ilgili de çalışma yapılabilir. Bilinçli tüketici olmalıyız."

Türkiye'de bazı bölgelerin sondaja kapatıldığını hatırlatan Karan, bunun nedeninin, havzaların beslenmesiyle alakalı olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Konya ve Antalya bunlardan bazıları. Bazı sahalar sondaja kapatıldı. Havzaların beslenmesiyle alakalı kontrol altında tutmak, gerekli alt yapının oluşmasını sağlamak amaçlanıyor. Mersin'de şu an öyle bir sıkıntı yok. Mersin şehir merkezinde çok daha önceden 1979-1980 yıllarında Bakanlar Kurulu onayı ile sondaj yasaklandı."

Mersin'in içerisinde sondaj yapımının yasak olduğunu anlatan Karan, şunları söyledi: "Ancak buna rağmen Mersin kent merkezinde binlerce su kuyusu var. Hemen hemen her sitenin, her binanın altında su kuyusu var. Bu kuyuların hepsi yasaktır. Denetleyen mekanizme DSİ'dir ama bu kontrolleri yapabilmesi için şikayet olması gerekiyor. Olmadan gelip tek tek binaları kontrol etmesi mümkün değil."
Su kuyularının ehil kişilerce açılması gerektiği uyarısında da bulunan Karan, "Kuyuların belgeli kişilerce açılması gerekir. Çünkü binalara çok yakın açılan kuyular eğer ehil kişilerce açılmazsa, uygun çapta ve uygun derinlikte olmazsa bunlar su ile birlikte kum çekeceği için binalara zarar verebilir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 15:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?