4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Yerel yönetimler taşeronlaşıyor

YEREL YÖNETİMLER TAŞERONLAŞIYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Şahin, bugün Türkiye'de yerel yönetimlerin kendi kaynağını yine kendisinin sağlamak zorunda olduğunu, bu nedenle de belediyelerin hizmetlere 'zam' yapmak zorunda kaldığını söyledi. Şahin, belediyelerin var olan kaynak açığını kapatabilme adına 'taşeronlaşma' yoluna gittiğini vurguladı.

Mersin'in Akdeniz Belediyesi tarafından düzenlenen 'Hizmetiçi Eğitim Seminerleri' devam ediyor. Eğitim etkinlikleri kapsamında belediyenin üst düzey yöneticilerine yönelik olarak merkezi ve yerel yönetimler, siyaset, demokrasi, ekonomi, hukuk, sosyal politikalar, göç ve kentleşme gibi konularda eğitimler veriliyor. Eğitim çalışmalarının ikinci ayağında Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma katılan Prof. Dr. Yeşim Şahin, 'Yerel Yönetimler: Değişimin Kavramsal Analizi' başlıklı bir sunum yaptı.

İlkel, feodal ve köleci toplumların yanı sıra kapitalist yöntemlerle ilgili olarak katılımcılara bilgi veren Şahin, kapitalist üretim ilişkileriyle birlikte üretim ve yönetimde yaşanan değişikliklerin her türlü mal ve hizmetleri metalaştırdığını anlattı. Şahin, "Kapitalizm küresel bir sistem ama teknoloji ve bilimdeki gelişmeler sonucunda yayılan tüketim anlayışı ile bugün hemen her bireyin hücresine kadar etkili olabiliyor" dedi. Sosyal devlet döneminde metalaşmamış temel alanlar olduğuna dikkat

çeken Şahin, bugün eğitim, sağlık ve bilim gibi alanların metalaştırıldığını ve pazarlık konusu haline getirildiğini vurguladı. Şahin, "Şu anda bu süreci en üst noktasına kadar yaşıyoruz. Örneğin sosyal sigortası olanlar bile metalaştırılmış bir sağlık hizmeti alıyor. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de sosyal devlet anlayışı yıkılarak, yerine 'hayırsever' bir anlayış hakim oluyor. Sonuçta sosyal devletin işlerini artık sivil toplum kuruluşları yerine getirmek zorunda bırakıldı" diye konuştu.

Günümüzde yerel yönetimlerin en önemli sıkıntısının ekonomik kaynak olduğunun altını çizen Şahin, ekonomik yönetimlerin yerele bırakıldığını söyledi. Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Merkezi yönetim 'kendi kaynağını kendin kullanacaksan, kendi kaynağını da kendin oluştur' diyor. Bu açıdan baktığımızda yerel yönetimlerin yüz yüze kaldığı sonuç; kendi kaynağını kendisi sağlamak zorunda olan ve ekonomik sıkıntı ve borç sarmalına girmiş olmasıdır."

İller Bankası'nın yerel yönetimlere minimum ve sembolik katkısı olduğunu öne süren Şahin, bu nedenle de yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını kendileri sağlamak zorunda kaldığını, bununla birlikte adeta bir borç sarmalına girdiğini anlattı. Merkezi yönetimin çözüm yolunda yeteri kadar etkili olamaması nedeniyle belediyelerin yerel hizmetlere zam yapmak zorunda kaldığını ifade eden Şahin, zam yapmak istemeyen belediyelerin bir diğer seçeneğinin ise kaynak açığının kapatılabilmesi adına 'taşeronlaşma' yoluna gidilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 17:39:02
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 17:49:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?