23
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Yerköprü şelalesi ilgi bekliyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce tescillenmiş tabiat anıtı ve doğa harikası Mut Yerköprü Şelalesi ilgi bekliyor.

Mersin'in Mut ilçesine bağlı Evren Köyü'nde, Mart 2013 ayının başlarında toprak kayması nedeniyle Yerköprü Şelalesi yolu ulaşıma kapandı. Girişimlere rağmen şelalenin yolu yapılmadı.

Kaymakam Mustafa Şahin, şelalenin dağ yamacındaki büyük kütleli kayaların şelaleye ulaşım sağlayan yolu kapattığını belirterek, "Toprak kayması nedeniyle şelale ziyarete kapatıldığını ifade eden Şahin, ilçenin önemli turizm merkezlerinden olan, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından "Tabiat Anıtı" olarak tescillenen şelalenin yolunun açılması için yazışmamızı yaptık" dedi.

Aradan 3 ay geçmesine rağmen yolun açılmaması bölge halkının tepkilerine neden oldu.

Tabiat anıtı olarak tescil edilen ve Ermenek çayı üzerinde yer alan Yerköprü Şelalesi'ni gezginciler, doğa harikası olarak yorumluyor. Mut ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki şelaleyle ilgili uzmanların yaptığı araştırmada, 110 milyon yıl önce kretose yaşlı kireçtaşlarının faydalanması sonucunda çok dar bir kaynak suyun varlığıyla ortaya çıktı.

Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan şelalenin, kendisini oluşturan 200 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve tabanı göl olan su tünelinin içerisindeyse doğallığı bozulmamış sarkıt ve zengin bitki örtüsü yer alıyor. En etkili yerlerden biri olan ve köprü görevini gören mağaranın Gezende Barajı'ndan gelen suyla beslenmesi ve kayanın dibindeki gözden çıkan suyun birleşme yerindeki hareketlilik beraberinde serinliği getirirken, suyun düştüğü noktada da oluşan gökkuşağı izleyenlere görsel bir şölen sunuyor

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2013 Salı 16:14:19
Güncelleme :21 Mayıs 2013 Salı 18:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?