5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Yılın ilk kayısının kilosu 10 TL

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında yetişen yılın ilk kayısısı, tüccarlara dalında kilosu 10 TL'den satılmaya başlandı.

Bölgede ortalama 15 dekar alanda örtü altı kayısı yetiştiriciliği yapıldığını belirten İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, "Örtü altında yetişen kayısı açıkta yetişen kaysıya göre 20 gün erken olgunlaşmaktadır. Örtü altında yetiştirilen kayısılar 8-10 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor. Tüccarlar yılın ilk kayısısını İstanbul, Ankara gibi metropol kentlerine gönderiyor" dedi.

Kayısıda çiçek döneminde yağışlardan dolayı rekoltenin 1000 ton civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Gün, "Çiçek döneminde yağan yağmurlar rekolte düşmesine neden oldu. Yağışlarında etkisi ile açıkta yetişen kayısı hasadına Mayıs ayının son haftası başlanacak" dedi.

Yörede ilk ürünü hasat eden kayısı üreticisi Mehmet Kılınç, organik tarımla yetiştirdikleri kayısının kaliteli ve lezzetli olduğunu belirterek, "Bölgede alternatif ürün arayan herkese kayısıyı tavsiye ediyorum. İlçe genelinde geçen yıl 300 dönüm olan bahçe miktarı bu yıl 400 dönüme ulaşırken, gelecek yıl 600 dönüm alana ulaşılması planlanan kayısının ilk hasat 10 TL'den alıcı buldu" dedi.

400 dönüm arazide ekili bulunan kayısı ağaçlarından bu yıl 1000 ton kayısı üretimi beklediklerini anlatan Kılınç, "Geçen yıla oranla bu yıl Silifke'de üretime başlanan erkenci kayısı "Ninfa" ve "Trinita" çeşitlerinden elde ettiğimiz ürün daha kaliteli ve daha verimli" ifadelerini kullandı.

Kılınç, Silifke'de üretimi yapılmaya başlanan kayısıların tamamen organik tarım ürünü olduğunu, tabii hayvan gübreleriyle desteklendiğini ve tozlanmaların arılar vasıtasıyla yapıldığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 11:21:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MERT ADAM IP: 85.104.105.xxx Tarih : 15.04.2009 14:21:28

ben silifkenin kayısını yedim.ne tadı var ne de kokusu tabiri caizse samn gibi.ama mut kayısı harika bişey ya yetiştirmeyi biliyorlar yada havasından suyundan.mut kayısı gerçekten çok güzel