4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Yılın ilk nar hasadı yapıldı

YILIN İLK NAR HASADI SİLİFKE'DE YAPILDI

Narenciyeye alternatif ürün olarak Mersin'in Silifke ilçesinde ekimi yapılan hicaz narında yılın ilk hasadı yapıldı.

Ramazan ayında sıkça tüketilen güllaç tatlısı, hicaz narının erken hasat edilmesine neden oldu. Geçen yıla göre 15 gün erken hasat edilmeye başlanan hicaz narı, 3-4 TL'den tüccarlar tarafından alıcı bulurken, tüketicilere büyük marketlerde 5-8 TL arasında satılıyor.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, hasadın ardından yaptığı açıklamada, ova kesimlerinde narenciyeye alternatif olarak 5 yıl önce dikimine başlanan hicaz narının erken hasat edilmesinin üreticiyi sevindirdiğini kaydetti. Bu yıl bin 800 dönüm araziden 3 bin 200 ton hicaz narı hasadının yapılacağını ifade eden Gün, bahçelerdeki hicaz nar fidanlarının yeni ekim olduğunu, rekoltenin önümüzdeki yıllarda ağaçların gelişmesiyle birlikte artarak daha artıp 5 bin tonun üzerine çıkacağını belirtti.

Hicaz narının 3 yılda verimli hale geldiğini, yetişkin bir ağacın ortalama 50-60 kilo ürün verdiğini dile getiren Gün, "Hicaz narı toplandıktan sonra, kağıda sarılıp 6 ay korunabiliyor. Nar fidanı dikim alanlarının her geçen yıl hızla artıyor. Özellikle ova kesiminde daha çok ihracata uygun tür olan hicaz narı üretimi ağırlıktadır. Hicaz narında en önemli pazar ise Avrupa ülkeleridir" dedi.

Keben başta olmak üzere Göksu Vadisi köylerinde yoğunlukta bulunan narların hasadına ise Ekim ayı sonunda başlanacağını vurgulayan Gün, bu yıl ilçe genelinde 2 bin 300 dönüm araziden yaklaşık 4 bin ton nar hasadının yapılacağını söyledi. Narın C vitamini, demir ve potasyum deposu olduğuna işaret eden Gün, çiftçilerin, narenciyeye oranla çabuk yetişen, bol ürün veren bir ağaç türü olan hicaz narı ekimine yönlenmeye başladığını belirtti.

50 dekar alana 3 yıl önce hicaz narı ektiğini belirten üretici Cem Ergül, "Hicaz narından dikim yaptığımız ilk yıl ürün alamaya başladım. İlk yıl olduğu halde 4 ton ürün aldım. İkinci yılında yıl ise 20 ton nar hasat ettim. Geçen yıl 2 ila 3 lira'dan sattığımız narları bu yıl 3 ila 4 lira arasında değişen fiyatlardan satıyoruz. Hasat edilen ürünün tamamı İstanbul'dan gelen tüccarlar alıyor. Narın içinin ve dışının kırmızı olması, boyutunun tüm ürünlerde eşit olması ve dayanıklı olması nedeni ile

tüccarlar hicaz narını talep ediyor" dedi.

YILIN İLK NAR HASADI SİLİFKE'DE YAPILDI
YILIN İLK NAR HASADI SİLİFKE'DE YAPILDI
YILIN İLK NAR HASADI SİLİFKE'DE YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 13:46:02
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 16:42:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?