30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

YKKED'de 'Erkan' güven tazeledi

YKKED'DE 'ERKAN' GÜVEN TAZELEDİ

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Mersin Şubesi'nde başkan değişmedi. Derneğin gerçekleştirilen ilk genel kuruluna tek listeyle gidilirken, yeniden başkanlık görevine getirilen Serdar Erkan ise güven tazeledi.

Dernek Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen; 'YKKED 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na yoğun ilgi gösterildi. Divan Başkanlığı'nı Nedim İnce'nin üstlenmiş olduğu kongreye mevcut başkan Serdar Erkan'ın hazırlamış olduğu tek listeyle gidildi. Burada konuşan İnce, köy enstitülerinin aynı zamanda da genç Cumhuriyet'in aydınlanma meşalelerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ilk kuruluş yıllarında ülke nüfusunun yüzde 80'inin köylerde yaşayan ve temel ekonomisi tarım olan yoksul, harap ve viran bir ülke konumunda olduğunu hatırlatan İnce, söz konusu dönemde köylerde yaşayanların eğitimsiz ve üretim tekniklerinin de ilkel olmasının yanında yaşam koşullarının da oldukça kötü olduğunu anlattı.

İnce, “Mustafa Kemal ve arkadaşları eğitimin, bilginin üretimle doğrudan ilgili olduğunu, eğitim ne denli iyi olursa, bilgi ve bilim ne denli artırılırsa üretimin de o ölçüde yükseleceğini, üretimin yükselmesiyle birlikte yaşam koşullarının düzeleceğini, kültür ve sanatın yeşereceğini, toplumda daha özgür bireylerin çoğalacağını bilen insanlardı. Bu nedenle 1937 yılında 'Köy Eğitmenleri Yasası'nı çıkardılar. Bu yasa, sonraki süreçte yeni yasalar için de altyapı oluşturdu. 1939 yılında ise Köy Eğitmen Okulları açıldı. Bunun da yeterli olmadığı görülünce Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un önerileri ve katkıları, pedagoji uzmanı Halil Fikret Kanat'ın çalışmalarıyla 1940 yılında çıkarılan bir yasayla köy enstitüleri kuruldu” dedi.

Köy enstitülerinin temel felsefesinin; iş içinde eğitim olduğunun altını çizen Nedim İnce, köylerdeki zeki çocukların alınıp iş içinde eğitilerek yeniden köylerine geri gönderildiğini, enstitülerde eğitim alan çocukların kendi köylerinde sadece eğitim çalışmalarıyla sınırlı kalınmayıp, tarımsal üretimin nasıl yapılması gerektiğini yaşadıkları çevreye öğrettiğini dile getirdi. İnce, “Buna bağlı olarak tarım daha da gelişti. İnsanlar daha sağlıklı evlerde yaşamaya başladı. Köy enstitülerinde yetişen sağlık elemanları ve teknik elemanlarla birlikte köylerdeki yaşam koşulları daha iyi bir hale getirildi” diye konuştu.

Türkiye genelinde 21 ayrı bölgede hayata geçirilen köy enstitüleriyle birlikte Türkiye'nin de kaderinin hızla değişmeye başladığının altını çizen İnce, buna bağlı olarak düşünen ve sorgulayan insanların arttığını, ancak tarım teknolojisinin gelişmesininse köy ağalarını rahatsız ettiğini söyledi. Cahil ve rahatça sömürülebilen köylüler isteyen toprak ağalarının, iktidara ortak olmalarıyla birlikte köy enstitülerine yönelik karalama kampanyasına başladığına dikkat çeken İnce, “Amaçlarına da ulaştılar. 1954 yılında köy enstitülerini kapatıp tarihe karışmasını sağladılar. Kapatılıncaya kadar yetiştirilen 17 binden fazla öğretmen Türkiye'de milyonlarca aydın yetiştirdi. Bu insanlar bu meşaleyi şimdi YKKED'de yeniden yaktılar” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından YKKED Mersin Şubesi'nin çalışma ve denetim raporları görüşülerek, delegelerin oylamasına sunuldu. Her iki raporda kabul edilirken, mevcut başkan Serdar Erkan'ın hazırlamış olduğu listeyle gidilen seçimlerdeyse oy kullanan delegelerin tamamı Erkan'a destek verdi. Erkan, bu sonuçla birlikte yeniden başkanlık görevine getirilip güven tazelerken, yeni yönetimse şu isimlerden oluştu; “Ahmet Eroğlu, Kamil Özcan, Aysel Akkan, Siret Erdoğan, Ahmet Yiğit ve Salih Ünal.” Seçimlerin ardında bir teşekkür konuşması yapan Erkan, geçmiş dönemde kendisiyle birlikte aynı yönetimde görev yapan isimlere katkı ve destekleri nedeniyle teşekkür etti. Erkan, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Bundan böyle derneğimize gelerek bizlere destek vermenizi rica ediyorum. Aidat ve bağışlar dışında bir gelirimiz yok. Genel Merkez çok iyi çalışıyor. Kitap ve rozet alarak derneğimize katkıda bulunursanız bizleri memnun edersiniz.”

YKKED'DE 'ERKAN' GÜVEN TAZELEDİ
YKKED'DE 'ERKAN' GÜVEN TAZELEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2011 Salı 09:43:02
Güncelleme :22 Şubat 2011 Salı 11:01:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?